Kuka ihmeen Sami Laukkanen?

Rovaniemen keskustaan ilmestyi syyskuussa uudenlaista urheiluintoa, kun Sami Laukkanen saapui kaupunkiin.

Reilut 20 vuotta urheiluliikkeiden parissa työskennelleellä Samilla on paloa auttaa ihmisiä liikkumaan ja siksi hän aloitti personal trainer palvelun osaksi Team Sportiaa.

- Jaa-a, mitenköhän mie kuvailisin itseäni? Oon tämmönen avoin ja suorasanainen savolainen heittäytyjä eikä mulla ikinä käynyt pienessä mielessäkään, että musta tulisi kauppias. Kunnes se sitten tapahtui.

Näin kertoo Sami Laukkanen, Rovaniemelle vastikään avatun Team Sportian uunituore kauppias.

- Mun eteen on vain aina tullut mahdollisuuksia ja olen tarttunut niihin.

Vaikka Rovaniemellä Samin ura on upouusi, riittää miehellä töitä ja tietämystä urheiluliikkeen saralta yli 20 vuoden ajalta.

Ensin oli Savonlinna. Siellä kasvettiin, urheiltiin, opiskeltiin ja työskenneltiin Intersportissa, kunnes kutsu inttiin tuli. Sinne mentiin, sieltä valmistuttiin ja mietittiin, että mitä nyt. Lappeenrannan Intersportin kauppias oli kysynyt jo ennen armeijaan menoa, että haluaisiko Sami tulla heille töiksi päästyään intistä.

- Kysyin oliko tarjous vielä voimassa ja olihan se. Työt alkoi melkein saman tien, muistelee Sami.

Intistä valmistumisen ja työssä aloittamisen välissä oli viisi päivää – Samin ainoat työttömät päivät koko ikänä.

- Työskentelin kahdeksan vuotta Lappeenrannan Intersportissa edeten myymäläpäälliköksi ja sen ohella kouluttauduin kaupan alalle.

Vuonna 2002 Sami todisti ammattiosaamisensa voittamalla K-ryhmän järjestämän Mestarimyyjäkilpailun ja 2005 hänestä tuli Varkauden Intersportin kauppias. Sami antoi yrittäjyydelle kaiken osaamisensa ja työpanoksensa. Se näkyi tuloksissa.

- Olen aina ollut sitä mieltä, että kun tekee työn hyvin, saa lisää mahdollisuuksia. Niihän siinä sitten kävi, että Oulusta tuli soitto. Intersportiin kaivattiin kauppiasta ja matka jatkui Varkaudesta Ouluun. En ollut ikinä aikaisemmin vieraillutkaan Oulussa. Vähän jännitti.

Team Sportian kauppias Sami Laukkanen ei ikinä osannut kuvitella, että hänestä tulisi yrittäjä.

Sami tiesi alusta alkaen, että haluaa tehdä asiat vähän eri tavalla. Aina ei tarvitse tehdä niin kuin muut tekevät ja Oulussa kova työ ja riskin otto palkittiin. Tulosta syntyi, liikkeen valikoima spesialisoitui ja asiakkaat tulivat tutuiksi.

- Mulle aukeni, että asioita voi oikeasti tehdä eri tavalla ja samalla menestyä. Halusimme olla alalla paras kauppa tietyissä lajiryhmissä. Mulla oli se periaate, että jos et meidän valikoimasta jotain löydä, sinun ei pitäisi tarvita sitä. Se oli tavoite.

Keväällä 2016 ura Intersportin parissa tuli päätökseen ja Sami alkoi pohtia uusia haasteita.

- Mietin ihan tosissaan, että mitä sitä nyt tekisi. Koin, että mulla oli vielä annettavaa urheilukaupalle. En ollut vielä näyttänyt kaikkeani. Mietin tietysti muitakin vaihtoehtoja ja kysyin itseltäni, mitä haluan tehdä isona. Parhaat työvuodet on totta kai edessä, nauraa Sami pilke silmäkulmassa.

Samin näköinen liike

Markkinat tuntien Sami tiesi, että Rovaniemellä Sportia oli loppumassa ja mietti, miksei Lapin ytimeen voisi perustaa Team Sportiaa.

- Saimme näin makean sijainnin niin pakkohan sitä oli lähteä yrittämään. Kauppa on ollut reilun kuukauden auki ja hyvin on mennyt. Asiakkaat ovat oikeasti todella mukavia ja haluavat kunnon tietoa tuotteista.

Team Sportian huolto-osasto, jossa voi huoltaa liikuntavälineitä laidasta laitaan, on yksi Samin suosikkialueista.

- Monia tuntuu myös kiinnostavan ihminen liikkeen takana, mikä on virkistävää. Oulussa asia ei ehkä noussut samalla tavalla esiin kuin täällä Rovaniemellä, mutta mielestäni on hyvä, että yritys ja asiakaspalvelu henkilösöityvät. Se on tuttavallisempaa, kun asiakkaat tietävät kenen kanssa ovat tekemisissä.

Vuosien saatossa Samille kertyneet kokemukset on avoimesti hyödynnetty Team Sportiassa ja savolaisen haave omannäköisestä liikkeestä vihdoin ja viimein toteutui.

Sami haluaa auttaa tiimiään esimerkin kautta ja panostaa osaltaan myös asiakaspalveluun.

- Saamme itse asiassa todella paljon palautetta liikkeen ulkonäöstä ja fiiliksestä, mikä on mahtavaa. Menemme niillä vahvuuksilla, joita meillä on ja lajien välinetuntemus on ehdottomasti valttikorttimme.

Tällä hetkellä riveissä on niin lautailun ja crossfitin kuin hiihdon ammattitaitoa, ja vuodenvaihteessa liikkeeseen saapuu kävelevä pyöräilyn tietosanakirja, Lassi Ikonen. Riveissä on myös personal trainer osaamista. Sami perusti neljän muun ammattiosaajan kanssa Oma Trainer Oy:n – personal trainer palvelun, joka tukee Team Sportiaa toimintaa ja käy yks yhteen.

- Se on jo aivan mahtavaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita liikkumisesta ja välineistä, mutta perfektionistina haluan auttaa asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Ihmiset kun haluaa liikkua, mutta ne ei aina osaa liikkua oikein.

Kovan urheilutaustan pohjalta Sami tietää liikkumisesta paljon. Pienestä pojasta lähtien yleisurheilu oli osa arkipäivää ja vuosien saatossa salibandy, saliurheilu, jääkiekko, golf sekä muut monipuoliset joukkue- ja soololajit ovat olleet osa urheilukavalkadia. Muutama vuosi sitten Sami meni ja voitti 35-ikäisten sarjassa SM-kisoissa pituushypyn kultaa.

- Kultamitali tuli pienenä yllätyksenä, mutta kaikkeen voi pystyä jos kokeilee. Samaa haluan kertoa asiakkaille ja tuoda sitä esille personal trainer palvelun kautta. PT puoli on toki vasta alkumetreillä, mutta niin on myös Team Sportia. En silti usko yhtään, ettemmekö pärjäisi Rovaniemellä. Paikalliset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan.