Joni saa Santasportista haaveammatin

Kun Joni Orava päättää tänä keväänä kolmevuotiset ammattiopintonsa Santasportissa, on hän vasta 18-vuotias ja jo valmis liikuntaneuvoja. Opintolainaa nuorella miehellä ei ole euroakaan, sillä myös asuminen ja ateriat ovat sisältyneet treenin täyteisiin opiskelupäiviin Lapin Urheiluopistolla.

Kemiläislähtöinen Joni sanoo tienneensä jo yläasteelta lähtien, ettei aio hankkia ylioppilaslakkia. Parkouriin hurahtaneen nuoren miehen haaveissa oli pienestä pitäen liikunnallinen ammatti. Suoraan yläasteelta hän haki liikuntaneuvojakoulutukseen Rovaniemelle.

- Käytännönläheinen liikunnan opiskelu sopii minulle, sillä en ole mikään varsinainen lukutoukka, kertoo Joni, joka nauttii myös opinahjonsa sijainnista Ounasvaaran luonnon keskellä.

- En voi edes kuvitella itselleni Santasportia parempaa opiskelupaikkaa. Täällä olen viimeistään vakuuttunut siitä, että liikunta on minun alaani. Myös tulevaisuuden suunnitelmani ovat kirkastuneet: haluan uran Personal Trainerina, Joni kertoo.

Tästä syystä hän yllättyikin iloisesti, kun kuuli saavansa yhtä aikaa liikunnanohjaajan päättötodistuksen kanssa mukaansa myös Personal Trainer -sertifikaatin.

- On mahtava juttu saada kaupan päälle PT-sertifikaatti. Tässä säästää sekä aikaa että rahaa. Sertifikaatti antaa potkua tuleviin jatko-opintoihin ja työelämään.

Treeniä yhdessä

Ennen palkkatyöhön siirtymistä Jonilla on vielä edessään toisenlainen elämänvaihe. Lähestyvät kutsunnat eivät häntä kuitenkaan jännitä, sillä Lapista lähtee Poriin, Suomen kansainvälisten valmiusjoukkojen pääsykokeisiin ja kuntotesteihin itsevarma mies.

- Kunto on kohdillaan. Olemme saaneet koko opintojen ajan treenata maksutta urheiluopiston kuntosaleilla. Armeijaa silmällä pitäen olen keskittynyt viime aikoina enimmäkseen kestävyyspuolelle. Onneksi myös oppitunnit ovat muuttuneet loppua kohti yhä enemmän liikunnallisiksi.

Joni Orava on tuttu kasvo Santasportin CMS-kuntosalilla, jossa hän treenaa lihaskuntoaan monta kertaa viikossa.

Opinnoissa on päässyt Jonin mielestä tasapuolisesti kehittämään osaamistaan eri urheilulajeissa ja liikunnanohjaamisessa. Hyvänä hän pitää myös opiskelupaikan tarjoamaa terveellistä ravintoa ja säännöllistä ruokailurytmiä. Asuntolassa asuvat ammattiopiskelijat saavat opiskelupäivinä aamiaisen, lounaan ja päivällisen maksutta.

- Omassa opiskelijakämpässä tuskin tulisi syötyä näin monipuolisesti, Joni pohtii.

Asuntolan arjen jakavien opiskelukavereiden kanssa Jonin vapaa-aikakin kuluu enimmäkseen sporttisissa merkeissä. Yhdessä pelataan sählyä tai käydään salilla. Iltaisin asuntolassa riittää juteltavaa, kun kaikki ovat saman ikäisiä ja samanhenkisiä.

- Täältä jää varmasti elinikäisiä ystäviä. Kaveri löytyy jatkossa joka puolelta Suomea, Helsingistä Sodankylään.

 

Kiinnostuitko? Kaikki Liikuntaneuvojan perustutkintoon (LPT) hakevat kutsutaan valintakokeisiin.
Haku keväällä 2017!
www.santasport.fi/hakeminen