Rovaniemen asuntokaupassa takana mahtava vuosi

Kiinteistömaailman yrittäjä Mika Lehtiniemi tyrmää puheet, ettei kauppa kävisi Rovaniemellä.

Kiinteistömaailma Rovaniemen Kodit Oy LKV:n yrittäjä Mika Lehtiniemeä hymyilyttää asuntomyymälänsä neuvotteluhuoneessa. Viime vuoden luvut Rovaniemen ja koko maan asuntokaupasta on saatu koottua - numerot ovat miellyttävää kuultavaa.

- Koko Suomessa vuosi on ollut hyvä, mutta Rovaniemellä ollaan vielä huikeasti yli keskiarvojen. Erityisesti vuoden toinen puolikas oli erinomainen, Lehtiniemi toteaa.

Lehtiniemi ampuukin alas julkisuudessa loppuvuodesta olleet kannanotot, joiden mukaan Rovaniemen asuntokauppa takkuaisi. Todellisuus on yrittäjän mukaan toinen.

- Useasti keskustellaan, että mikä on oikea aika myydä ja niin edelleen. Todellisuudessa kauppa käy koko ajan, Lehtiniemi vakuuttaa.

Yrittäjä Mika Lehtiniemellä ja kiinteistövälittäjä Tiina-Kaisa Nivalla on takanaan kiireinen vuosi.

Yhteensä Rovaniemellä myytiin vuonna 2016 yli 200 asuntoa enemmän kuin vuonna 2015.

Käytettyjen asuntojen myynnissä tapahtui suuri harppaus - suorastaan ennenkuulumaton.

- Rovaniemellä välittäjät olivat auttamassa perheitä kodinvaihdossa 163 kertaa useammin kuin vuonna 2015. Myyntikappaleissa se tarkoittaa noin neljänneksen kasvua markkinassa.

Lehtiniemi toteaa, että vastaavaa kasvua ei lähihistorian tilastoista löydy.

- Se on ihan merkittävä luku. Nämä ovat vielä ihan tarkistettuja tilastoja, eikä niissä ole esimerkiksi päällekkäisyyksiä.

Kodinvaihdon voimakas kasvu ei ole polkenut kuitenkaan myyntihintoja, mistään kotien alennusmyynnistä ei ole ollut kyse.

- Hintakehitys edelliseen vuoteen oli maltillisen positiivinen, eli noin kolmen prosentin luokkaa.

Matkailu vetää

Kenellekään tuskin on jäänyt epäselväksi, että Rovaniemen matkailu elää ennätystalveaan. Lehtiniemen mukaan matkailun kasvu ja hyvät tulevaisuudennäkymät vaikuttavat Rovaniemen asuntomarkkinoihin.

- Rovaniemi on palvelukaupunki, täällä ei ole paljon työllistävää teollisuutta. Matkailun vaikutus näkyy taloudellisesti muissakin kuin pelkissä matkailuyrityksissä. Ihmiset ovat työllistyneet ja usko tulevaisuuteen on palannut, yrittäjä selittää asuntomarkkinoiden hyvää tilannetta.

Etenkin vanhojen asuntojen myynti kasvoi Rovaniemellä viime vuonna huimasti, Lehtiniemi toteaa.

Luottamusta tulevaisuuteen on myös rakennuttajilla. Pelkästään vuoden 2016 toisella puolikkaalla Rovaniemellä käynnistyi 11 uutta kerrostalojen rakennushanketta.

Uusista rakennushankkeista merkittävin yksittäinen hanke on noin 120 asunnon Asunto Oy Rovaniemen Loimu, jota rakennetaan Lapinaukean vanhalle kentälle. Ostajat ovat olleet hyvin liikkeellä.

- Näistäkin asunnoista puolet on jo myyty.

Rovaniemen tilanne asuntomarkkinoilla on mielenkiintoinen myös ostajien kannalta, sillä vain muutaman kilometrin päästä kaupungin keskustasta, hinnat putoavat huomattavasti.

- Kyllä asunnot keskustan ulkopuolellakin saadaan myytyä, mutta myyntiajat voivat olla pidempiä. Eri asuinalueiden arvonvaihtelut ovat Rovaniemelläkin korostuneet. Asunnon sijainnilla on myyntiaikaan ja saatavaan hintaan erittäin suuri merkitys.

Ala kasvussa

Viimeisten viiden vuoden aikana kiinteistövälitysala on kasvanut merkittävästi Rovaniemellä.

- Rovaniemellä alan työntekijöiden määrä on tuplaantunut tänä aikana. Tällä hetkellä se työllistää noin kuusikymmentä ihmistä, Lehtiniemi kertoo.

Lehtiniemi toteaa, että hyvässä markkinatilanteessa työntekijöiden tarpeeseen on pitänyt reagoida.

- Mekin olemme kasvaneet viidessä vuodessa neljän hengen yrityksestä 13 hengen myyntitiimiksi.