Pirttipäivä piristää ikäihmisten arkea

Lähteentien Pirtissä rupatellaan, ystävystytään ja härnätään muistia.

Olavi Hiltunen (vas.) on osallistunut yhteislauluihin jo vuodesta 2010.

Lähteentien Pirtti on reilun seitsemän vuoden ajan tarjonnut tiistaisin palveluja ikääntyville rovaniemeläisille. Yhteislaulut on päivän suosituin ohjelmanumero, mutta Pirtillä on tarjolla myös päivätoimintaa ja maistuvaa kotiruokaa.

Pirttipäivän perusajatuksena on tukea ikääntyvien selviytymistä kotona mahdollisimman pitkään.

- Kuinka moni omaishoitaja tai muu läheinen on saanut hengähdystauon tuomalla ikäihmisen Pirtille tiistaisin joko päivätoimintaan, ruokailuun tai yhteislauluun? Kuinka moni on yksin asuva on saanut voimia jaksaa taas viikon eteenpäin olemalla osa tätä upeaa yhteisöä, jossa jaamme niin ilot kuin surut, yrittäjä Maarit Simoska miettii.

Pirtin päivätoiminta on yhä pienimuotoista, sillä sitä tarjotaan vain kaupungin palvelusetelillä. Tällöin toimintaan osallistuvan omaksi maksuosuudeksi jää 20 euroa päivässä. Ryhmään voidaan ottaa enintään 15 päiväkävijää.

- Päivän tarkoituksena on erityisesti härnätä osallistujien muistia eli pyrin aktiiviseen muistikuntoutukseen. Olen erityisen ihastunut sosiologi Karl Manneheimin käsitykseen saman ikäisten ikäpolvesta, jolle jokin yhteiskunnallinen murros, olipa se sitten talvisota, evakkomatka tai Kekkosen valinta presidentiksi, luo yhdistävän avainkokemuksen.

Simoska soveltaa Mannheimin näkemyksiä muistikuntoutuksessa hyvin vapaasti, mutta käsitys siitä, että ihmiset kokevat saman avaintapahtuman eri tavalla, on muistikuntoutuksessa keskeistä.

- Tässä riittää, että tietää, minä vuonna ihminen on syntynyt. Ne yhteiskunnalliset tapahtumat, joiden aikana hän on ollut otollisimmassa herkkyysiässä eli noin 17-vuotias kulkevat mukana koko elämän hyvin vahvasti. Ja se on uskomatonta, mitä sieltä muistisairaankin mielestä löytyy, kun hieman aktivoi. Kuuntelen nöyrästi ja nautin tästä työstä.

Tiistaiset yhteislaulutilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita. Olavi Hiltunen on osallistunut yhteislauluihin jo vuodesta 2010.

- Täällä on kivoja kavereita, mukavia keskusteluhetkiä, hieno miljöö, sopivan sosiaalista porukkaa ja hyvää musiikkia. Tällainen heikompikin laulaja uskaltaa laulaa, nauraa Hiltunen.

Vuosi sitten yhteislaulajat päättivät toteuttaa oman äänitteen hanuristi Leo Vierelän ja Viljo Askolan johdolla. Parin kuukauden harjoittelun jälkeen äänitystilaisuuteen osallistui noin 80 laulajaa, tunnelma oli huikea ja lopputulos ainutlaatuinen. Levyä on yhä myytävänä Pirtillä.

- Kunpa tämä yhteislaulu jatkuisi tällaisena ja uusi väki myös löytäisi paikalle. Minä ainakin tulen joka tiistai, Olavi Hiltunen toteaa.

Kiinnostaako sinua Lähteentien Pirtin toiminta? Tutusu tarkemmin klikkaamalla tästä.