Perheyritys Kotola on kaikkien parhaaksi

Paikallinen päiväkoti tarjoaa laadukasta varhaiskasvatusta kotoisassa ympäristössä.

- Tiesin, millaisen positiivisen ja innostavan, mutta ammattitaitoisen porukan haluan. Nyt voi hyvissä mielin todeta, että työporukka on huippua, kertoo päiväkodin johtaja Mari Jolanki.

Tammikuussa 2015 Rovaniemen päiväkotirintama sai uutta verta riveihinsä, kun Päiväkoti Kotola aukaisi ovensa. Kotola ei ole kuitenkaan mikä tahansa päiväkoti – se on paikka, jossa luodaan ihania muistoja ja tarjotaan laadukasta varhaiskasvatusta kotoisassa ympäristössä.

Tällä hetkellä Kotolan nimissä on yhteensä kolme eri päiväkotia: Kotola Mäkiranta, Kotola Saarenkylä ja Rovaniemen englantilainen leikkikoulu, josta kaikki sai alkunsa.

Jolanki oli pitkään yhdistyspohjalta toimineen leikkikoulun johtokunnassa ja monien sattumusten kautta päätyi perustamaan Päiväkoti Kotolan marraskuussa 2014. Siitä reilu puolitoista vuotta eteenpäin ja Jolangilla oli kaksi muuta päiväkotia nimissään.

- Tämä tuntuu kyllä aivan mahtavalta. Opettaja minusta piti tulla, mutta minusta tulikin päiväkodin johtaja, toteaa Jolanki, jolla on pitänyt kiirettä siitä hetkestä lähtien, kun päätös päiväkotien siirtymisestä Kotolalle saapui.

Henkilöstörekrytointi aloitettiin alkuvuodesta ja tässä kohtaa Marin tausta työyhteisöjen kouluttajana ja työnhakuvalmentajana tuli tarpeen.

- Tiesin, millaisen positiivisen, innostavan ja ammattitaitoisen porukan haluan. Hakemuksia tuli ympäri Suomea reilut 250 ja haastattelu-urakka oli melkoinen, muistelee Jolanki.

- Päiväkodissa työtä tehdään yhdessä ja ihmistuntemuksesta on etua, kun kootaan toimivaa tiimiä. Lopputuloksena voimme todeta, että Kotolan työntekijät ovat ihan huippuporukkaa. Meillä on työntekijöissä laaja ikähaarukka ja monipuolisesti erityisosaamista monelta eri saralta.

Kotolan uudet päiväkodit avautuivat elokuussa, mutta Jolanki halusi koota työntekijät yhteen jo toukokuussa.

- Se oli huikea päivä. Sitä tunnelmaa on vaikea sanoin kuvailla, mutta halusimme järjestää koko väelle mahdollisuuden tavata yhdessä ja suunnitella tulevaa. Jo silloin aistin, että tästä tulee hyvä juttu.

Työyhteisön hyvinvointi on Jolangille erittäin tärkeä asia ja siksi Kotolassa panostetaan siihen.

- Tuemme henkilökunnan liikkumista, järjestämme koulutusmahdollisuuksia ja haluamme panostaa avoimuuden kulttuuriin. On paljon mukavampaa työskennellä talossa, jossa työkaveria arvostetaan, toisille hymyillään ja luodaan positiivista ilmapiiriä. Tämä varmasti välittyy myös lapsille ja perheille.

Tervettä talotekniikkaa

Lokakuussa Kotolan väki pääsee uusiin Saarenkylään rakentuviin toimitiloihin, jossa talotekniikka on nykyaikaista ja tilat terveitä vielä monia vuosia eteenpäin.

- Tämä on iso investointi, joten ei sellaiseen lähdetä jäätä koputtelemalla. Se tehdään kunnolla. Perheet janoavat terveitä päiväkotitiloja, kertoo Jolanki.

- Odotamme innolla uusien talojen valmistumista, jonne saamme tilat kahdeksalle hoitoryhmälle. Muutama vapaa hoitopaikka löytyy vielä Saarenkylään.

Hyvää ja terveellistä ruokaa lapsille

Kotolalla on vielä yksi ässä hihassa – oma kokki, Tuomas Väljä, jolla on 12 vuoden työkokemus monipuolisista alan työtehtävistä, viimeisimpänä koulutuskuntayhtymällä.

- Lapsille pitää tehdä mahdollisimman hyvää, puhdasta ja kotimaista ruokaa, kertoo Väljä, joka toteaa, että lapsille kokkaaminen on joskus haasteellisempaa kuin aikuisille.

- Lapsille pitää tehdä mahdollisimman hyvää, puhdasta ja kotimaista ruokaa, kertoo Kotolan oma kokki Tuomas Väljä.

- Se on vain hyvä asia, sillä lasten suusta tulee suora ja rehellinen palaute, nauraa Väljä, joka haluaa parantaa mielikuvaa pahasta päiväkotiruoasta.

- Ruoanhan pitää olla hyvää ja samalla terveellistä. Ruokalistoja muokataan vanhempien, lasten ja hoitajien palautteen mukaan. Päätöksenteko on nopeaa – jos jokin ei toimi niin voimme muuttaa sen päivässä emmekä ole sidoksissa muihin.

Päätös yksityisen kokin hankkimiseen ei kuitenkaan ollut päiväkodille kaikista taloudellisin valinta.

- Kun kerroin ihmisille, että hankimme oman kokin, kuulin usein, että ”Hulluko sie oot?”, mutta jo näinä muutamina viikkoina, kun päiväkodit ovat ehtineet olla auki, lapset menevät itse keittiöön hymyssä suin ja kertovat kokille ”Kiitos, ruoka oli hyvää”. Tiedän, että päätös oli oikea, toteaa Jolanki.