Päiväkoti Kotolan bändi luo ihania muistoja

Saarenkylän Kotolassa laulu on raikunut jo aamuvarhaisesta alkaen.

Päiväkodin oma bändi viimeistelee ohjelmistoaan kolmen Kotolan joulujuhliin. Myös henkilökunnan pikkujoulujen salaista yllätysnumeroa hiotaan.

Yhdessä tekemisen iloa kuplivassa bändissä soittaa ja laulaa Saarenkylän Kotolan lastentarhanopettajia, lastenhoitajia sekä päiväkodin johtaja, yrittäjä Mari Jolanki.

- Huomasimme, että meillä työskentelee paljon soitto- ja laulutaitoisia ihmisiä. Aloimme yhteisvoimin kehitellä päiväkodillemme omaa tunnuslaulua. Syntyi ”Meidän Kotola” sekä sitä esittämään kokonainen bändi. Ensiesiintymisemme oli tämän syksyn Rovaniemi-viikolla, kertoo Jolanki.

Kotolan bändi syntyi yhdessä tekemisen ilosta. Kosketinsoittimien takana Mari Jolanki, rytmisoittimissa Marjut Pirinen, kitarassa Jukka Leppänen, laulajina Pia Alamaunu ja Anu Malo-Hetta sekä viulussa Sari Vornanen.

Englantilaisen leikkikoulun, Kotola Mäkirannan ja Kotola Saarenkylän yrittäjällä itsellään on vahva musiikkitausta. Hän on aloittanut pianonsoiton jo 4-vuotiaana, suorittanut musiikinopettajan opintoja Oulun yliopistossa ja soittanut kamariorkesterin riveissä.

- On ihanaa, kun voin toteuttaa omassa yrityksessäni kaikkea sitä, mitä itse rakastan. Vielä joskus meillä on kaikkien Kotoloiden yhteinen konsertti, jossa esiintyvät lapset ja aikuiset. Siitä tulee jokavuotinen tapahtuma Rovaniemelle, visioi Jolanki.

Silminnähden innoissaan hän on myös upouudesta päiväkodistaan, joka otettiin käyttöön Saarenkylässä marraskuun alussa. Värikkäät ja kutsuvat tilat huokuvat kotoisuutta.

- Seinät ovat kuitenkin vain seiniä. Tärkeintä on sisältö ja toiminnan monipuolisuus sekä laadukkuus.

Yksi esimerkki Kotolan ideologiasta on ikäihmisten ja lasten kohtaamiset, joita Jolanki on toteuttanut jo pari vuotta englantilaisessa leikkikoulussaan. Lapset käyvät vierailulla palvelukodeissa ilahduttamassa asukkaita lauluillaan ja leikeillään.

- Kohtaamiset ovat osa Hyveet elämässä-hanketta, jossa olemme mukana. On tärkeää, että lapset oppivat kunnioittamaan kaikkia ihmisiä. Joulun alla Kotolan väki suuntaa vierailulle muutamaan vanhainkotiin, suunnittelee Jolanki.

Kotolan ruoka on sekin erikoisuus. Aamupuurot, lounaat ja välipalat eivät tule keskuskeittiöiltä, vaan ruoka tehdään itse. Kokki Tuomas Väljälle on annettu vapaat kädet tehdä lapsille terveellistä, mutta maukasta ruokaa kotimaisista raaka-aineista.

- Aito kiitos tulee lapsilta. Tuomaksen vastapaistetut sämpylät ja herkulliset smoothiet menevät kuin kuumille kiville.

Ruokalista elää jatkuvasti ja tulossa on mm. lasten toiveruokapäivä, jonne pienet herkuttelijat ovat äänestäneet muun muassa tortilloja.

Ruoan ympärille on ideoitu myös uusia palveluja, jotka tuovat perheille enemmän yhteistä aikaa. Uuden keittiön aukeamisen myötä lasten vanhemmat voivat tilata ennakkoon päivän ruoan kotiin vietäväksi. Myös joululaatikot ja kuivakakut on mahdollista tilata Kotolan keittiöstä.

Tilaa temmeltää

Uusissa tiloissa on kunnon tilat ja välineet myös liikunnalle. Ison pihan lisäksi Saarenkylän uusiin rakennuksiin on jätetty reilusti tilaa temmeltää. On kiipeilyseinää, puolapuita ja renkaita. Myös sijainti liikuntaseikkailupuisto Hoplopin naapurissa on hyödynnetty.

- Saarenkylän Kotolan ryhmiä käy Hoplopissa säännöllisesti. Päivät ovat lasten suosikkeja eikä niinä päivinä kukaan jää pois hoidosta, Jolanki kertoo.

Lasten kuukauden suosikkipäivä on Hoplop-päivä. Eeli Kuoksa ja Liisa-Maria Piipponen ovat hyppineet posket punaisiksi trampoliineilla.

Hyvä kello on kuulunut. Kotola Saarenkylän uusi lisäryhmä täyttyy kovaa vauhtia. Myös ensi syksyn päiväkotipaikat kiinnostavat jo nyt.

38-vuotiaan Mari Jolangin päiväkodit tarjoavat hoitopaikan yli 200:lle lapselle. Kasvuhaluistaan huolimatta hänen johtamansa Kotola on perheyritys.

- Tunnen, että olen löytänyt elämäntyöni. Annan itsestäni 150 prosenttia Kotolalle, jotta se loisi ihania muistoja niin lapsille kuin työntekijöillekin.

Meidän Kotola -laulu

”On aika hoito nyt aloittaa,
ja repun pakkaan mukaan vaan.
Pian jo saavunkin Kotolaan,
missä minua ootetaan.”

”Me hymyillään kun kohdataan,
ja ilot yhdessä jaetaan.
Kaverit portilla vilkuttaa,,
kun mä saavun Kotolaan.”

”Tää on meidän Kotola,
yhteinen ja ihana.
Me yhdessä hauskaa keksitään,
opitaan ja leikitään.”

”Jos ikävä iskee tai harmittaa,
silloin en ole yksin, mua autetaan.
Ota kädestä kiinni, niin halataan.
Ja pian taas nauretaan.”

”Me maailman ihmeitä tutkitaan
ja elämyksistä nautitaan.
Voin mukana muistoja kuljettaa,
minne elämä johtaakaan.”


Säv. Katariina Hyrkäs
Sov. Jukka Leppänen
Sanat: Päiväkoti Kotolan tiimi