Paikallisin voimin rikotaan ennätyksiä

Tänä keväänä rovaniemeläisomisteisessa kauppakeskus Rinteenkulmassa eletään valoisia aikoja. Venäläisten ostosmatkailijoiden määrän romahdettua kauppiaat eivät ole uskaltaneet edes haaveilla ennätyksellisistä myyntiluvuista, mutta kuluva vuosi tulee yllättäen rikkomaan jopa kultavuoden 2012 myynnin ja kävijämäärät.

Kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinteellä on aihetta hymyyn, sillä pelkästään maaliskuussa RInteenkulman liikkeiden kävijämäärät ovat nousset lähes 10 prosenttia viime vuodesta.

- Hyvin menee, mutta en osaa selittää miksi, naureskelee kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne tyytyväisenä.

Kaikkien Rinteenkulman yritysten yhteenlaskettu vuosimyynti on noussut jo tässä vaiheessa vuotta lähes 46,8 miljoonan euron luokkaan. Neljän vuoden takainen ennätysmyynti, 47 miljoonaa euroa, tullaan siis reippaasti rikkomaan. Myös kävijämäärät ovat kasvaneet reipasta tahtia.

Hyvään tulokseen ovat tyytyväisiä myös kauppakeskuksen 34 liikettä, joista peräti 22 on paikallisten omistamia yrityksiä.

- Tämäkin luku yllätti minut! Olemme nyt aidosti paikallinen Likiliike omistajista yrittäjiin. Rovaniemeläistaustaisia yrityksiä löytyy meiltä vielä lisääkin, jos lasketaan mukaan Timanttiset-ketjuun kuuluva, pitkien perinteiden kultasepänliike Konttinen sekä Kirjakassi-myymälä, joka sekin on rovaniemeläisen perustama myymäläketju, kertoo Rinne.

Aasialaisbuumista huolimatta kauppakeskuspäällikkö ei usko myynnin kehityksen selittyvän pelkästään Rovaniemen matkailuluvuilla. Enemmänkin hän näkee positiivisten matkailu-uutisten kotikaupungin vetovoimasta luovan uskoa tulevaisuuteen ja talouteen myös paikallisten kuluttajien joukossa.

- Eihän meillä olekaan lama täällä Rovaniemellä. Paremmin meillä menee kuin muualla Suomessa!

Kauppiaita jo kuudennessa polvessa

Lähellä kaupunkilaisia sijaitseva kauppakeskus oli Rinteen veljesten, Pekan, Reinon ja Juhanin pitkäaikainen projekti. Kaikilla kolmella oli omatkin bisnekset, mutta maailmanmatkoilta kerätyt kokemukset viihtyisistä kauppakeskuksista saivat ideat liikkeelle. Jotakin näistä unelmista voi nähdä Rinteenkulman Las Vegasin prameudesta innoituksensa saaneista tilaratkaisuista.

Kauppakeskus avattiin paikallisin hartiavoimin syksyllä 2008. Vaikka 4-tien päälle rakennettu liiketalo nostatti melkoisen kohun ja uutisten vyöryn, kauppiasveljeksiä se ei hätkähdyttänyt. Rinteen suvussa on nimittäin harjoitettu kauppaa kauemmin kuin 100 vuotta. Nyt on menossa jo kuudes kauppiassukupolvi, kun Reinon poika Janne avasi Rinteenkulmaan oman K-Supermarketinsa sekä toinen poika Mats Rinnekin omistaa kaksi K-markettia.

- Me ollaan kauppiaina vanhempia kuin Suomi! Esi-isämme teki kulkukauppaa jo 1800-luvun puolivälin tienoilla. Suvun ensimmäisen kauppahuone perustettiin Rovaniemelle jo vuonna 1906.

Pitkän linjan kauppiassuvulle Likiliikkeen ideologia istuu kuin nakutettu. Isojen lippulaivaketjujen rinnalle Rinteenkulman katon alle on alusti asti haluttu myös paikallisia, pienempiä yrityksiä. Suomen muissa kauppakeskuksissa tällainen ei ole kovin yleistä, vaan alalla hallitsevat kansainväliset jättiketjut.

- Haluamme erottautua paikallisuudella. Se tarkoittaa myös lappilaiseen mentaliteettiin sopivaa toimintakulttuuria. Meillä ei päätöksiä tarvitse odotella, vaan tarvittaessa vaikka varttitunnissa voidaan lyödä kättä päälle ja nimet papereihin.

 

Tutustu kauppakeskuksen tarjontaan www.rinteenkulma.fi