Olympiatason hammaslääkäri

Viime syksynä yksityisyrittäjä ja hammaslääkäri Timo Alapuranen sai mielenkiintoisen kutsun Suomen Olympiakomitealta.

Rovaniemeläinen Lyseonpuiston Hammasasema painottaa pitkäjänteistä ja onnistunutta hoitoa toiminnassaan. Kuvassa yrittäjä Timo Alapuranen, hammashoitajat Jaakko Moilanen ja Päivi Rahko sekä hammaslääkäri Tarja Matero.

Kansankadulla sijaitseva yksityinen hammaslääkäri, Lyseonpuiston Hammasasema on ollut auki vain reilut vuoden päivät, mutta kun Suomen Olympiakomitea otti yhteyttä yksityisyrittäjä ja hammaslääkäri Timo Alapuraseen ja kysyi haluaisiko hän antaa viralliset ohjeet Suomen maajoukkueen suunterveydenhoitoon, ei vastausta mietitty pitkään.

Se, miten Alapuranen sai kutsun, on osa kivenkovaa ammattitaitoa ja nykypäivänä elintärkeää verkostoitumista. Lyseonpuiston Hammasasema kuuluu Suomen hiihtomaajoukkueen lääkärirenkaaseen, jonka vastuulääkärinä toimii Maarit Valtonen. Kun Valtonen siis soitti, vastaus oli kyllä.

Ohjeet suuhygieniasta laitettiin kasaan Rioon lähtijöille ja kisatoivotukset siihen päälle. Mielenkiintoista kyllä, jo neljä vuotta sitten Lontoon olympialaisissa todettiin, että urheilijoilla osaa olla yllättävänkin huonokuntoinen suukalusto.

- Kuten kaikki ihmiset, eivät urheilijatkaan aina anna suurta huomioarvoa suuhygienialle, kertoo Alapuranen, joka on toiminut hammaslääkärinä kymmenisen vuotta.

- Jääkiekossa hammaslääkärit ovat vahvassa roolissa, mutta muissa urheilulajeissa hammashoito jää vähemmälle huomiolle.

Näin se on myös arkipäivässä.

- On yleistä, että jo hyvinkin pienestä nuhasta lapsi viedään helposti lääkäriin, mutta hampaissa saa olla todella paljon vikaa, että niille tehdään jotain, toteaa Lyseonpuiston hammaslääkärinä vastikään aloittanut Tarja Matero, joka on hoitanut potilaiden hampaita jo 38 vuotta ympäri Suomea.

- Tämä on harmillista, sillä hampaat pystyy pitämään hyvässä kunnossa hyvin vähällä, mutta säännöllisellä kotihoidolla, jatkaa Matero.

Lyseonpuiston Hammasasema sai loppukesästä uuden vahvistuksen, hammaslääkäri Tarja Materon, joka hoitanut potilaiden hampaita jo 38 vuotta.

- Hammaslääkärissä käynti koetaan monesti epämiellyttäväksi, mutta kuuntelemalla potilasta päästään hyvään lopputulokseen. Tarvittaessa voimme tehdä hoidot perusterveelle potilaalle anestesiassa, kertoo Alapuranen.

- Painotamme myös ennaltaehkäisevää hoitoa potilaillemme samalla tavalla kuin Rioon lähteneille urheilijoille.

Suurin osa urheilijoista, varsinkin nuorista, unohtaa viisaudenhampaat.

- Nämä pitäisi operoida pois mahdollisimman ajoissa jos on pientäkään riskiä siitä, että niistä on haittaa. Kun urheilijat lähtivät Rioon lämpimään maahan, tilanne akutisoituu siellä hyvinkin nopeasti. Lämpötilalla on merkitystä. Kun pitäisi tehdä maksimisuoritus niin ei siinä hirveästi kannata tulehduksia tulla, toteaa Alapuranen.

Asiakas edellä

Alapurasella on aina ollut kiinnostusta urheilua kohtaan ja tästä syystä kutsu Olympiatason hammaslääkäriksi otettiin erityisellä kunnialla vastaan. Mieheltä itseltään sujuu judo ja vähän muutakin.

Ennen kuin Alapurasesta tuli hammaslääkäri, toimi hän asentajakoneistajana, hienomekaanikkona, kelloseppänä ja hopeaseppänä. Hammaslääkärinä oleminen on vasta Alapurasen viides ammatti.

- Sanon potilaille, että mitä vähemmän näen teitä, sen tyytyväisempi olen, nauraa yksityisyrittäjä ja hammaslääkäri Timo Alapuranen.

- Lääketiede kiinnosti aina ja olen kautta ikäni ollut käsityöläinen. Tämä on aika lailla loistava kombinaatio.

Alapuranen ja Lyseonpuiston Hammasaseman väki keskittyy paitsi hammastarkastuksiin, paikkauksiin, protetiikkaan ja hammaskirurgiaan, myös siihen, että asiakkaita tarvitsee nähdä mahdollisimman harvoin.

- Minusta on mukava nähdä potilaita kerran vuodessa, mutta sanon heille, että mitä vähemmän näen teitä, sen tyytyväisempi olen. Se tarkoittaa, että kotihoito on hoidettu hyvin, kertoo Alapuranen, joka suosii kestäviä materiaaleja, kuten keraamiaa materiaalivalinnoissaan.

- Hoitoratkaisuista on tehtävä mahdollisimman pitkäaikaisia ja teen työtä niin, että potilaan tilannetta katsotaan 20 vuoden päähän. Pitkäjänteistä ja onnistunutta hoitoa, joka on meillä nopea, tehokasta ja joustavaa, joskus jopa varsin lyhyellä varoitusajalla.

Niinkin lyhyellä varoitusajalla, että potilaita lentää joskus jopa Helsingistä Alapurasen puheille. Silti yksi asiakas on ykkönen.

- Ei lappilaista potilasta voita mikään. Asiat hoituvat hyvin suoraviivaisesti ja heidän kanssaan on ilo asioida.