Olympiarenkaat vievät Santasportin huipulle

Moni rovaniemeläinen ei vielä tiedä, että kotikaupunkimme ja Santasport Lapin Urheiluopisto on saanut Suomen Olympiakomitean virallisen Olympic Training Center -statuksen vuoden 2016 alusta. Kansainvälisesti tunnettu brändi aukoo ovia maailmalle.

- Haluamme olla lähivuosina yksi maailman parhaista talviurheilun valmennus- ja osaamiskeskuksista, julistaa Santasportin valmennuskeskuspäällikkö Mikko Pohjola.

Visio voi kuulostaa yliampuvalta, mutta Pohjolaa hetken kuunneltuaan alkaa tavoite vaikuttaa realistiselta.

Olympiarenkaat kertovat, että Santasportilla on tarjota olympiatason harjoitteluolosuhteet, sanoo Mikko Pohjola.

- Tällä hetkellä Suomen maastohiihtovalmennuksen terävin kärki tulee Lapin urheiluopistolta. Meillä järjestetään myös kaikki alppi- ja freestylemaajoukkueitten lumikauden ulkopuoliset testi- ja harjoitusleirit. Jokainen Ski Sport Finland ry:n maajoukkueurheilija siis leireilee Santasportissa, Pohjola luettelee.

Toinen profiilia nostava tekijä ovat kansainvälisen hiihtomaailman tuntemat nimet, jotka löytyvät Santasportin palkkalistoilta: Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä sekä Suomen maastohiihdon valmennuspäällikkö Eero Hietanen ovat tehtävissään virkavapaalla Santasportin palveluksesta. Santasportin maastohiihtovalmentaja Ville Oksanen puolestaan luotsaa tulevaisuuden tähtiä toimien Haastajaryhmän eli B-maajoukkueemme valmentajana.

- Huippuvalmennus vetää myös muuttoliikettä pohjoiseen. Esimerkiksi suurin osa Haastajaryhmän hiihtäjistä on muuttanut Rovaniemelle opiskelemaan ja treenaamaan.

Olympic Training Center -status vahvistaa entisestään Santasportin osallisuutta urheilu- ja liikuntaverkostoissa sekä luo pohjaa kansainvälistymiselle. Tämä tarkoittaa entistä parempia palveluja myös paikallisille.

- Olemme kaikkien urheilulajien keskus Pohjois-Suomessa. Olympiatunnuksemme ansiosta tulemme saamaan vielä lisäarvoa kaikelle toiminnallemme liikunnan koulutuksesta harrasteliikuntaan saakka, uskoo Pohjola.

Merle vauhdittaa Rovaniemi-viestiä maailmalla

Rovaniemeltä kotoisin oleva alppihiihtäjä Merle Soppela on yksi Olympic Training Center Rovaniemen 12:sta Top Team -urheilijasta. Tämä huippujoukko on valittu edustamaan rovaniemeläistä osaamista maailmalla.

Tähtäimessä ovat vuoden 2018 talviolympialaiset, joita isännöi Etelä-Korean Pyeongchang.

Naisten alppimaajoukkueen urheilijana 25-vuotias Merle viettää talvet pääosin Keski-Euroopassa, mutta muun ajan hän treenailee kotonaan Rovaniemellä.

- Kisakauteni käynnistyi tammikuussa. Se tarkoittaa sitä, että kalenterissani tulee olemaan reilut 200 matkapäivää. Lähes kaikki loput päivät ovatkin sitten ”urkkapäiviä”. Moni on ihmetellytkin, että onko minulla toinen asunto Santasportilla.

OTC-kummiurheilijana Merle vie nyt innolla Rovaniemi-viestiä maailmalle. Hänen mielestään Santasportin valmennustiimi ja huikeat olosuhteet saavat olympiatunnuksen avulla paremmin kansainvälistä näkyvyyttä ja uskottavuutta.

- On hienoa, että maailman huiput saavat tietää, miten upeat testaus- ja treenipuitteet Ounasvaaralla on tarjota. Kaikki urheilijan tarvitsema on kävelymatkan säteellä kuntosaleista, uimahalliin ja fysioterapiaan. Tällainen kompakti paketti on harvinainen helmi.

Kisakauden päätyttyä OTC-kummiurheilija Merle Soppela palaa taas treenaamaan ja opiskelemaan Rovaniemelle, jossa hän on kirjoilla myös Lapin yliopistossa pääaineenaan johtaminen.

Olympic Training Center (OTC)

  • Suomen Olympiakomitean myöntämä virallinen status.
  • Myönnetään korkeatasoisille valmennuskeskuksille, jotka tarjoavat olympiatason harjoitteluolosuhteet.
  • Santasport Lapin Urheiluopistolle myönnetty vuoden 2016 alusta.
  • Suomessa yhteensä kuusi OTC-valmennuskeskusta, joilla kaikilla on Opetus- ja kulttuuriministeriön määräämä erityistehtävä: Rovaniemi, Kuortane, Pajulahti, Vierumäki, Vuokatti ja Eerikkilä.
  • OTC Rovaniemen erityistehtävät lumilajit ja taitovalmennus.