Likiliike työllistää jo lähes 1500 rovaniemeläistä

Yrittäjien kansanliike lunastaa paikkansa kaupungin elinvoiman edistäjänä.

Rovaniemeläisten yrittäjien kansanliike Likiliike esittäytyi yhtenä rintamana ensimmäistä kertaa Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta 2015. Paikallisten yrittäjien perustama yhteisö on saanut reilussa vuodessa lunastettua roolinsa kaupungin elinvoiman vahvistajana sekä sen yhtenä suurimpana työllistäjänä.

Likiliikkeeseen kuuluu tällä hetkellä 156 rovaniemeläistä yritystä. Konkreettiset luvut kertovat Likiliikkeiden merkityksestä: Likiliikkeiden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli yhteensä noin 185 miljoonaa euroa ja liikevaihdon mediaani 600 000 euroa. Luvut saatiin yrittäjille tuotetulla kyselyllä, johon osallistui yhteensä 96 eri Likiliikettä.

Paikalliset Likiliikkeet työllistävät yhdessä merkittävän määrän
ihmisiä Rovaniemellä ja kasvu vain jatkuu.

Likiliikkeissä paikallisuus näkyy toki palvelussa, mutta nyt myös suuremmissa määrin niiden tarjoamina työpaikkoina.

Yhteisöön kuuluvat yritykset työllistävät tällä hetkellä yhteensä 1192 kokoaikaista ja 244 osa-aikaista työntekijää Rovaniemellä, täsmentää Rovaniemen Yrittäjät ry:n projektipäällikkö, yrittäjä Pasi Hiukka. Hiukka on myös yksi Likiliikkeen perustajajäsenistä.

Lisää työvoimaa

Likiliikkeen työllisyysvaikutukset vahvistuvat vaan entisestään, sillä selvityksen mukaan yli 60 prosenttia yrityksistä aikoo lisätä väkeä seuraavan vuoden aikana. Luvut ovat Rovaniemen kokoisessa kaupungissa merkittäviä ja Hiukka uskookin paikallisuuden näkyvän tulevaisuudessa entistä vahvemmin niin kuluttajien ostopäätöksissä kuin yrityksien työllistämisessäkin.

Likiliikkeen menestys takaa paikallisten yritysten kasvun, kaupungin palveluiden laajan tarjonnan sekä välttämättömien veroeurojen pysymisen kotikaupungissa.

- Liikkeen yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimia esimerkkinä paikallisen kuluttamisen hyödyistä sekä konkreettisista taloudellisista vaikutuksista elinvoiman edistämisessä, selventää Rovaniemen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Konsta Repo.

- Tämä lisää työpaikkoja ja tekee yrittämisestä houkuttelevaa myös tuleville osaajille, Repo sanoo.

Yhteisön kasvavan menestyksen myötä myös kaupungin katukuvassa vilisee yhä useamman liikkeen ikkunassa kaupunkilaisille jo tuttu violetti merkki. Onnistumisen takeena on yrittäjien hyvä yhteistyö. Likiliike-konsepti onkin syntynyt sekä Rovaniemen Yrittäjät ry:n ja Rovaniemen Yrittäjänaiset ry:n yhteistyön tuloksena.

- Likiliikkeen yksi perimmäisistä tarkoituksista onkin koota kaupungin paikalliset palvelut ja tarjonta kuluttajille helposti ostettavaksi sekä keskittää yrittäjien voimavarat muun muassa yhteiseen markkinointiin ja viestintään, sanoo Kerttu Helynen Rovaniemen Yrittäjänaiset ry:stä.

Likiliike löytyy myös verkosta, jossa on kootusti eri toimialahakukriteereillä koottuna kaupungin paikallisomisteiset kauppaliikkeet, yrityspalveluyritykset, kulttuuritoimijat ja muut palvelutuottajat. Seuraavaksi tehdään Likiliike.fi-sivuston kieliversiot, jotta matkailijatkin löytävät paikalliset palvelut paremmin.

Likiliike palvelee myös verkossa

Likiliike-merkistä tunnistaa paikallisen yrityksen. Niin myös verkossa, jonne on koottu kaikki yli 150 Likiliikettä helposti löydettäväksi ja tutustuttavaksi.

Likiliike.fi-sivuilla on kuluttajia auttava karttahakutoiminto, jossa kaikki Likiliikkeet on luokiteltu toimialoittain ja sijoitettu Rovaniemen kartalle. Etsii sitten kampaamoa, harrastuksia, lakiasiantoimistoa, mainostoimistoa tai design-tuotteita, kaikki löytyvät helposti sivuston kautta. Yli 50 toimialaan jako nopeuttaa löytämään oman tarpeen mukaan oikeat tarjoajat. Nimihaku helpottaa myös löytämään yritystiedot yhteyksineen.

Likiliikkeen nettisivut palvelevat niin yrityksiä kuin kuluttajiakin.

Mitä kaupungissa tapahtuu ja mitä harrastus- ja kulttuuritarjontaa Rovaniemellä on? Sekin löytyy Likiliike.fi sivustolta. Likiliike järjestää yhteistyössä kaupunkilaisille ohjelmaa mm. kevään Rollo Vapun ja syksyisen Rovaniemi-viikon yhteydessä. Eri Likiliike-toimijat luovat lisäksi yrityskohtaista sisältöä rovaniemeläisten iloksi ja piristykseksi ympäri vuoden.

 

Katugallup

1. Suositko paikallisia palveluita ja oman kaupungin liikkeiden tarjontaa?

2. Mikä merkitys mielestäsi paikallisten palveluiden käyttämisellä on kaupungin elinvoiman kannalta?

Tommi Kokkoniemi, erityisopettaja

1. Suosin! Kun joku tuote pitää ostaa, niin ostan sen mieluiten paikalliselta yrittäjältä tai käsityöläiseltä. Näin tiedän saavani laatua ja aitoja tuotteita. Hintavertailua teen usein netissä, mutta kaikki tarvitsemani löytyy Rovaniemeltä.

2. Paikallisen liike-elämän elinvoimaisuus tuo työpaikkoja omaan kotikaupunkiin. Erityisopettajana tiedän myös, että monelle meistä läheltä löytyvät, tutut kaupat ovat ehdottoman tärkeitä.

Kirsti Aaltonen

1. Nimenomaan suosin! En ikinä tilaa netistä tai käy shoppailemassa muilla paikkakunnilla. En ylipäätään ole mitenkään innokas kuluttaja. Ostan vain pakolliset.

2. On hienoa, jos omilla valinnoilla voi työllistää rovaniemeläisiä. Mitä enemmän on asiakkaita, sitä enemmän saamme myös erilaisia pikkuputiikkeja kaupunkiin. Ennen Rovaniemellä oli hyviä, paikallisia vaateliikkeitä. Esimerkiksi Leppäluodolta löysi aina etsimänsä asun.

Iiris Ylinampa, lakimies

1. Mahdollisuuksien mukaan käytän aina paikallisia palveluita, erityisesti omia ravintoloitamme ja kahviloitamme mieluummin kuin ketjupaikkoja. Valitettavasti ajan puutteen takia joudun turvautumaan liian usein nettikauppoihin. Ostosten teko verkossa on niin nopeaa ja vaivatonta.

2. Ilman muuta paikallisuuden suosimisella on ratkaiseva merkitys siihen, että palvelut säilyvät Rovaniemellä. Onneksi meillä on yhä enemmän matkailijoita, jotka käyttävät ahkerasti paikallisia palveluita. Tämä näkyy jo nyt monipuolisempana palvelu- ja tuotevalikoimana.

Aarne Moilanen, eläkeläinen

1. Minun täytyy eläkeläisenä sanoa, että sieltä ostetaan mistä edullisimmin saa. Jos isossa marketissa maksaa joku tuote 50 euroa ja paikallisessa pikkuliikkeessä 100 euroa, niin kyllä minä sen halvemman ostan. Hintalappu ratkaisee.

2. Kyllä se töitä tänne toisi. Ja tästä syystä ostankin marketista aina paikallisen Lapin Leipomon hyvää leipää. Sitä saa usein myös kohtuuhinnalla. Mielellään ostan myös Lapin Lihan tuotteita, vaikka ne eivät kaikki ihan rovaniemeläisiä olisikaan, niin työllistyypä siellä muutama rovaniemeläinenkin.

 

MIKÄ ON LIKILIIKE?

- Paikallisuutta edustava kansanliike.

- Likiliike on merkki, joka viestii rovaniemeläisyydestä, kotimaisesta laadusta, pätevästä lähipalvelusta ja lappilaisesta yhteisöhengestä.

- 156 yrityksen verkosto

- Likiliike-yritys on aina paikallisen yrittäjän omistama ja sen kotipaikka on Rovaniemellä

- Rovaniemen Yrittäjät ry:n omistama tavaramerkki

- Likiliikkeet työllistää yli 1500 hlöä

- Yhteinen liikevaihto noin 185 milj.€