Lehden pitää olla ihmisten keskellä

Keskustaan – sinne missä ihmisetkin ovat. Se on selvä valinta sanomalehdelle, joka on läpi historiansa hengittänyt Lapin ja sen ihmisten kanssa samaa ilmaa.

Lapin Kansa palaa Rovaniemen keskustaan yli viidenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Lehteä tehdään joulukuun alusta lähtien aivan Rovaniemen ydinkeskustassa, Rovakadun ja Koskikadun kulmassa. Antinkulma-nimellä tunnetussa rakennuksessa on viimeksi ollut Aleksi 13:n myymälä.

Lopultakin, moni sanoo. Asiakaspalveluun sekä toimituksen ja myynnin väen luo pitää olla helppo piipahtaa. Henkilöstölle taas on ensiarvoisen tärkeää, että heti ovesta ulos astuessaan törmää muihin. Digitaaliset välineet eivät korvaa ihmisten välisiä kohtaamisia.

Lapin Kansaa on tehty Veitikantiellä vuodesta 1961 lähtien. Paluu keskustaan sulkee ympyrän.

Lehden toimitus aloitti työnsä vuonna 1928 vuokratiloissa silloisella Koskikadulla, nykyisellä Pekankadulla puuseppä Pekka Jokelan talossa. Konttori ja kirjapaino sijaitsivat tuolloin Albert Tapion talossa, entisen Pankkikadun, nykyisen Koskikadun varrella.

Lapin Kansan ensimmäinen toimitalo, johon koko henkilökunta sijoittui, oli Valtakadun varrella, nykyisen Kemijoki Oy:n talon paikalla.

Sodan melskeiden ja tuhojen jälkeen Lapin Kansa sijoittui kesällä 1949 Koskikadulle, nykyisen Revontulikeskuksen kohdalle. Kiintoisa yksityiskohta on se, että vuokranantajana oli Aarne Aho. Nyt lehti sijoittuu jälleen Ahon suvun kiinteistöön.

Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen on tyytyväinen siihen, että lehti muuttaa Rovaniemen Keskustaan ihmisten keskelle.

Lapin Kansan toimitukselle muutto ei ole pelkästään paikan vaihtuminen. Uudet tilat on suunniteltu palvelemaan mahdollisimman hyvin nykyaikaista lehden ja sen verkkopalvelun tekemistä.

Media elää murrosta. Perinteinen paperilehti pitää yhä pintansa, mutta uutisia kulutetaan kasvavassa määrin digitaalisesti. Vauhdikkaimmin mediankulutus lisääntyy mobiilissa eli kännyköissä ja tableteissa.

Sillä on isot vaikutukset toimituksen työhön. Enää tiedon julkaisemisen kanssa ei odoteta aamuun. Kaikki julkaistaan verkossa heti. Se edellyttää aivan uudenlaista nopeutta tiedon kulussa myös toimituksen sisällä.

Omat huoneet ovat historiaa. Työtä tehdään monitoimitilassa, missä tieto kulkee. Journalismissa on siirrytty yksilötyöstä tiimityöhön. Uudet tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet tähän.

Vähäpätöistä ei ole sekään, että toimitus ja myynti ovat nyt samassa tilassa. Journalismin ja kaupallisuuden välillä on ja pitää olla palomuuri. Mutta tiedon pitää kulkea ja samassa tilassa töitä tehden näin käy.

Lapin Kansaa tehdään uusissa tiloissa intoa täynnä. Lapinkansalaiset tekevät parhaansa, että lappilaiset saavat jatkossa entistäkin parempaa palvelua niin printissä kuin verkossakin.

Myös kaupunkilehti Uusi Rovaniemi muuttaa Lapin Kansan mukana keskustaan. Monet kerrat ­– tänäkin vuonna – Suomen parhaaksi kaupunkilehdeksi valittu UR tekee työtään Lapin Kansan toimituksen keskellä.

Uusi Rovaniemi jatkaa silti itsenäisenä, omaa vahvaa ja kiinnostavaa sisältöä tarjoavana kaupunkilehtenä.