Lappica panostaa kumppanuuteen

Rovaniemen kaupungin omistama Lappica on ainoa paikallisessa omistuksessa oleva työterveysyhtiö.

Työterveyshuoltoa on Suomessa tehty toistasataa vuotta, ja Lapin tehtailla jo ennen 1978 työterveyslakia. Suurissa tehtaissa huomattiin, että on tuottavampaa pitää työntekijöistä huolta ja ennaltaehkäistä sairauspoissaoloja kuin tulla toimeen takertelevan tuotannon kanssa.

Nyt, sata vuotta täyttävässä Suomessa, ollaan Lappican toimitusjohtaja Anne Kunnarin mukaan jälleen keskittymässä työterveyshuollon perustehtäviin: työhyvinvointiin ja työperäisten sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.

Toimitusjohtaja Anne Kunnari haluaa nähdä työterveyden yhä enemmän työpaikkojen kumppanina.

- Työperäisten vaivojen ja ongelmien ennaltaehkäisy sekä työympäristön terveys ovat keskiössä. Lappica ei ole lääkärikeskus, vaan työterveyspalveluja sekä työterveyshuoltopainotteista, sairauden ja terveydenhoitoa moniammatillisesti tuottava toimija. Roolimme olla mukana työurien pidentämisessä ja tuottavuuden kasvattamisessa ovat tapetilla myös valtakunnanpolitiikassa, Kunnari toteaa.

Kunnarin puheessa vilahtelevat toistuvasti sanat kumppanuus, avoimuus ja yhteistyö.

- Haluan, että kohtaamme asiakkaan tasavertaisena ja puhumme heille ymmärrettävillä termeillä.

Uusi yhtiö, pitkät perinteet

Työterveys Lappica Oy aloitti toimintansa vuoden alusta, jatkaen uudistuen 1970-luvulla alkaneita kaupungin ja maalaiskunnan työterveyden perinteitä.

Rovaniemen kaupunki omistaakin tällä hetkellä yhtiön kokonaan. Lappica on Rovaniemen 150. Likiliike.

- Meillä on noin 7 500 asiakasta, 500 yritystä ja yli 200 yrittäjää. Hieman alle puolet muodostuu kaupungin työntekijöistä.

- Tehtävämme on tuottaa omistajakuntien terveydenhuoltolain mukaiset työterveyspalvelut alueen työpaikoille ja yrittäjille. Tämä on hyvin vahvasti omistajan tahtotila, Kunnari sanoo.

Pitkät perinteet ja paikallisuus korostuvat toiminnassa.

- Täällä on muun muassa maa- ja porotaloutta, jonka työhyvinvointiin meiltä löytyy erikoisosaamista. Lisäksi paikallinen yrityskenttä ja olot ovat tuttuja kymmenien vuosien ajalta, pitkät välimatkat eivät tule meille yllätyksenä.

Mahdollisuus Lappicaan palveluihin kiinnostaa myös muualla maakunnassa. Parhaillaan osakkuudesta Rovaniemen kaupungin kanssa neuvottelee myös muita Lapin kuntia. Päätöksiä voidaan odottaa Kunnarin mukaan toivottavasti maaliskuun kaupunginhallituksen kokouksessa.