Kauppiaat valaisevat joulukauden

"Ihanaa, että rovaniemeläiset eivät enää odota adventtiin asti aloittaakseen pihojensa ja kotiensa valaisemisen."

Rytilahtien pihalla Ylikylässä on sytytetty kynttilät lyhtyihin jo lokakuun pimenevistä illoista alkaen. Juuri nyt eletään Rovaniemen K-Raudan kauppiaspariskunnan suosikkivuodenaikaa - lyhtyjen, valonauhojen ja tuikkujen sesonkia.

- Ihanaa, että rovaniemeläiset eivät enää odota adventtiin asti aloittaakseen pihojensa ja kotiensa valaisemisen, toteaa Sirpa Rytilahti järjestellessään myymälänsä sisääntulon valoporoasetelmaa.

Pekka Rytilahti katselee vaimonsa puuhia naureskellen, että vanha sanonta ”suutarin lapsella ei ole kenkiä” ei todellakaan pidä paikkaansa heidän taloudessaan.

- Tällä hetkellä meidän kotipihassamme on jo kahdeksan lyhtyä, joihin Sirpa virittelee joka ilta elävät tulet. Ja pian valaistaan kuuset, pensaat ja puut. Pelkästään mökillä meillä valaistaan kolme pihakuusta, Pekka laskee.

Sisustamisen ja remontoinnin tavaratalossa jo 18 vuotta yrittäjinä toimineet Rytilahdet ovat nähneet kotien ja pihojen trendimuutokset aitiopaikalta. Kun yrittäjäuransa alkuvuosina heidän myymälästään oli varattu jouluvaloille ja -koristeille noin neljän neliön osasto, tänä jouluna 80 neliötä tuskin riittää.

- Tuntuu, että joka vuosi tulee aina vain ihanampia ja erikoisempia uutuuksia. Talven 2016 villitys ovat kokonaiset valopuut ja -pensaat, Sirpa kertoo.

”Rovaniemeläinen ei hurahda helposti jenkkityyliin”

Rovaniemen K-Raudan lyhtyvalikoima on nyt monipuolisempi kuin koskaan. Mitä suurempi ja näyttävämpi lyhty, sitä trendikkäämpi se on. Muodikkaan metallin ja messingin rinnalla pintansa pitävät vanhan ajan puiset kynttilälyhdyt.

Kaupan jouluhyllyiltä löytyy yhä enemmän myös erilaisia valosarjoja. Kattaus kaunistuu minivalosarjalla ja iloiseen juhlatunnelmaan virittävät valaistut porot ja lumiukot. Herkkää tunnelmaa voi luoda sydänvalokranssilla tai tuikkivilla tähdillä.

- Emme kuitenkaan usko, että rovaniemeläiset menisivät koskaan yhtä pitkälle kuin amerikkalaiset, jotka kilpailevat siitä, kenen pihassa on se värikkäin ja vilkkuvin valomeri. Meillä Lapissa aito tunnelma on tärkeintä, Sirpa ja Pekka sanovat.

Lähes 20 vuoden kokemuksella kauppiaspariskunta uskoo tuntevansa asiakkaansa ja heidän toiveensa. Tästä samasta syystä he innostuivat heti ensikuulemalta myös Likiliike-ideasta.

- Meille on tärkeää säilyttää lähipalvelut monipuolisina, jättää eurot kotikaupunkiin ja tuoda työpaikkoja paikallisille. Moni ei ehkä tiedä, että K-Rauta on paikallisen yrittäjän vetämä yritys kuten kaikki Suomen 42 K-Rautaa.

Rytilahdet työllistävät rautakaupassaan 28 vakituista työntekijää, joille tulevat kuukaudet tietävät yhtä vuoden kiireisintä aikaa.

Myös kauppiaiden oma joulunalusaika on täynnä työtä, mutta onneksi aattona koko perhe istuu taas yhteisen joulupöydän ääressä – kaikessa rauhassa, kynttilöiden ja valojen luomasta tunnelmasta nauttien.