Joulun tuoksu leijailee

Joulukiireisiin tuo helpotusta, kun hankkii osan leipomuksista valmiina juhlapöytään.

Tuttu tilanne joulun lähestyessä: siivous on tekemättä ja joulun ruuat laittamatta, mutta stressaaminen ei kannata. Urakkaansa saa hieman kevennettyä valmiiden leipomusten myötä.

- Jotain voi vielä leipoa itsekin ja päästä näin joulun tunnelmaan, tuumii konditoria Antinkaapon yrittäjä Satu Antinkaapo.

­Rovaniemeläisessä kotileipomossa joulu lähtee käyntiin pyhäinpäivän aikoihin.

- Siihen mennessä teemme ensimmäiset tortut ja piparkakut. Lisäämme tarjontaan piparipullia, erilaisia pikkuleipiä ja kahvikakkuja, kertoo Antinkaapo.

- Myös piirakoita löytyy jo joulutwistillä. Samoin leivoksissa ja kakkujen koristeluissa joulu alkaa näkyä.

Joulu on perinteiden aikaa, mutta kakkujen koristelussa näkyy uusiakin ajatuksia.

- Koristeisiin voidaan laittaa paljon kaikkea. Hyydykekakuissa voi olla tuttuja makuja, piparkakkua tai glögiä, mutta uudessa muodossa.

Asiakkaat tunnelmoivat

Konditorian leipomossa tahti tiivistyy juhlapyhien lähestyessä.

- Myös asiakkaamme odottavat joulua ja alkavat ”fiilistellä” sitä jo hyvissä ajoin.

Tuoretuotteiden tapaan joulun leipomusten suurin kysyntä kohdistuu joulua edeltäville viikoille.

- Monet tilaavat meiltä valmiiksi, kun on ehkä jo perinne, mitä kakkua tai pikkuleipää pöydässä tulee olla, sanoo Antinkaapo.

Perheyrityksen valtteja ovat perinteinen leivonta sekä aidot ja puhtaat raaka-aineet. Kotileipomon vahvuus on kaiken tekeminen itse.

- Näin voimme reagoida nopeastikin asiakkaan toiveisiin.

Isän paistamaa ohrarieskaa

Satu Antinkaapon oma jouluherkku katoaa suuhun jo ennen paistovaihetta.

Konditoria Antinkaapo valmistautuu jouluun muun muassa perinteisin tortuin ja piparipullin. Satu Antinkaapon mukaan joulukakkujen koristeluissa toteutetaan myös asiakkaiden toiveita.


- Ehdoton suosikkini on piparkakkutaikina. Sitä voisin syödä melkein siihen asti, kunnes maha on kipeänä.

Joulun leipiä ovat saaristolaisleipä, limppu ja rieska.

- Erityisesti rieskaa kysellään pitkin vuotta. Viime vuonna valmistimme rieskaa ensimmäisen kerran joulun alla, sanoo Antinkaapo.

Myös tänä vuonna joulua edeltävänä sunnuntaina (18.12.) Antinkaapon kahvila on avoinna ja tuttu leivän tuoksu on tuomassa joulun tunnelmaa.

Satu Antinkaapon isä palaa rieskapäivän myötä tuttuun ympäristöön, vuonna 1984 perustamaansa perheyritykseen. Satu otti ohjat yrityksessä viime vuonna.

- Isäni tulee tekemään ohrarieskaa, joka paistetaan kiviarinauunissamme, kertoo Satu Antinkaapo.