Helsingin pankinjohtajasta Rovaniemen yrittäjäksi

Rovaniemen Kodit Oy LKV:n takana on selkeän mission mies, joka ei antanut periksi.

- Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen valintaan, että uskalsin lähteä pankinjohtajan vakaasta tehtävästä tämmöiseen yrittäjyyteen, hymyilee yrittäjä Mika Lehtiniemi.

Posiolainen yrittäjäperheen vanhin lapsi on tehnyt sen. Hän on toteuttanut pitkän haaveensa ja pystyttänyt oman yrityksen – vieläpä menestyksekkään sellaisen. Kyseessä on Rovaniemen Kodit Oy LKV:n perustaja ja toimitusjohtaja, Mika Lehtiniemi, joka otti harppauksen riskialttiiseen yrittäjyyteen pankinjohtajan vakaasta asemasta vuonna 2010 ja on sittemmin kasvattanut yritystään neljän hengen tiimistä 12 ihmisen yritykseksi.

Viisi ja puoli vuotta ovat sujahtaneet valovuoden nopeudella, mutta Lehtiniemi muistaa kristallin kirkkaasti, mistä kaikki sai alkunsa.

- Yrittäjyys kyti sisällä ja teki mieli tehdä jotain merkityksellistä, Lehtiniemi muistelee.

- Minulla oli pieni epäonnistuminen takana niin en halunnut jättää yrittäjyyttä siihen. Halusin näyttää itselleni, että pystyn onnistumaan ja laittamaan sellaisen organisaation kasaan, jolla voi menestyä.

Epäonnistuminen, johon Lehtiniemi viittaa, oli opintojen jälkeen perustettu yritys, jonka tähdenlento jäi lyhyeksi.

- Lähdin nuolemaan haavojani Helsinkiin, kuvailee Lehtiniemi.

Haavat parantuivat nopeasti Lehtiniemen aloitettua työt Finnairilla marraskuussa 1995, josta kehkeytyi 7-vuotinen ura rahtiterminaalissa 40 ihmisen esimiehenä. Työssä ei kuitenkaan päässyt harjoittamaan myyntityötä, joka kiinnosti, joten alanvaihdos oli edessä.

Vuonna 2002 ura otti käännöksen Helsingin Sampopankin rahoituspäälliköksi uusiasiakashankintaan, joka oli Lehtiniemelle myös ensikosketus asuntokauppoihin rahoittajana. Tästä matka jatkui sittemmin Sampopankin uudelleennimetyn Danske Bankin pankinjohtajaksi Jumboon ja sieltä satojen kilometrien harppaus takaisin kotijuurille Lappiin Sodankylän ja Kemijärven Danske Bank konttoreiden johtajaksi puolentoista vuoden ajalle.

Viimeinen loikka toi Rovaniemelle samaisen pankin henkilöasiakkaiden liiketoiminnasta vastaavaksi johtajaksi. Siitä se sitten lähti – matka yrittäjyyteen.

- Joulukuussa 2010 irtisanoin itteni pankin hommista ja aloitin Rovaniemen Kodit Oy LKV:n perustamisen. Heti helmikuussa aloitettiin, muistelee Lehtiniemi.

- On jännittänyt, on itkettänyt, on surettanut ja vaikka mitä, mutta se kuuluu asiaan. Töitä on paljon eikä työtunteja lasketa. Homma on kuitenkin saatu sen hyvin rullaamaan, että vaikka onkin ollut vaikeita aikoja, olen aina nähnyt sen, että niistä päästään yli.

- Nyt pystyy sentään nukkumaan kaikki yöt, nauraa Lehtiniemi, joka on tiiminsä kanssa auttanut viidessä ja puolessa vuodessa noin 4500 rovaniemeläistä perhettä asumisessa ja kodin löytämisessä.

- Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen valintaan, että uskalsin lähteä pankinjohtajan vakaasta tehtävästä tämmöiseen yrittäjyyteen. Olen tykännyt kovasti ja kyllä se yrittäjyys on tainnut olla verissä alusta saakka.

Parempaa asumista Rovaniemelle

Lehtiniemellä ja hänen tiimillään on selkeä missio: he haluavat auttaa rovaniemeläisiä kodin etsimisessä ja palvelu sekä asiakaslähtöisyys ovat kaiken A ja O:

- Halusin avata erilaisen välitysliikkeen Rovaniemelle. Meille tärkein asia on halu parantaa perheiden asumista. Uskon, että olemme tässä onnistuneet.

Mika Lehtiniemi on 12 hengen tiiminsä kanssa auttanut 4500 rovaniemeläistä kodin löytämisessä.

Paitsi että asiakashyödyn tuottaminen on yrityksen lähtökohtana, Lehtiniemi halusi myös luoda työympäristön, jossa työntekijöillä on hyvä ilmapiiri.

- Tavoitteena oli halu olla paras työnantaja tällä toimialalla tässä kaupungissa. Alalla on kova vaihtuvuus, mutta on mukavaa kuulla, että töihin on kiva tulla. Kun olet positiivinen, sinullekin ollaan positiivisia.

Vaikka menneitä on hyvä muistella ja uran alkumetrejä nostalgisoida, on Lehtiniemen katse jo tulevassa.

- Kiinteistönvälitys on muuttuva ala. Sillä, millä pärjäsi viisi vuotta sitten ei pärjää enää ollenkaan. Uudistua täytyy ja paljon. Toimme Rovaniemelle ensimmäisenä esittelyvideot ja se on ollut merkittävä juttu, mutta videokin tulee jäämään hetken päästä ja siirrytään uusiin tuuliin.

Siitä, millaisiin tuuliin purjeet kääntyvät ei yrittäjä vielä halua kertoa, mutta yksi asia on varmaa:

- Koen vihdoin olevani oikeassa hommassa. Parasta on se, ettei ikinä tule valmista. Haluaa aina tehdä paremmin. Jos menee huonosti voi katsoa peiliin ja jos menee hyvin niin voi taas katsoa peiliin.