Eläköön kaupunki

Tapahtumat ovat eläväisen kaupungin suola

Sirkus Taika-Aika edistää Rovaniemellä lasten, nuorten ja aikuisten sirkustaiteen harrastusta.

Tapahtumat elävöittävät kaupunkia, ja ovat osa sen persoonaa. Likiliike vahvisti keväällä rivejään rovaniemeläisillä tapahtumajärjestäjillä, jotka vastaavat eläväisen kaupunkikulttuurin tuottamisesta. Uusiin sertifikaatin saaneisiin paikallisiin toimijoihin kuuluu Lentävän Poron teatteri, kansanmusiikin ja -tanssin festivaali Jutajaiset, kesän uusi tulokas RolloPop sekä Sirkus Taika-Aika ry. Muista merkittävistä rovaniemeläisistä kulttuuritoimijoista Likiliikkeeseen lähtivät mukaan Arktikum-Palvelut Oy sekä Rovaniemen Teatteri.

Yhteistyöllä riskinjakajia

Tapahtumat luovat Rovaniemelle konkreettista elämää ja arvokkaita perinteitä. Rovaniemeläisen Arctic Event Oy:n toimitusjohtajan Petri Lehtisen mielestä tapahtumien tehtävä on mm. ottaa käyttöön koko kaupunki. - Tapahtumajärjestämisen suhteen Rovaniemellä on suunnattomasti potentiaalia. Paikalliset ihmiset kaipaavat monipuolista kulttuuritarjontaa, ja lisäkysyntään tapahtumille on tälläkin hetkellä varmasti, sanoo Lehtinen.

Suurimmat haasteet piilevät kuitenkin tapahtumajärjestämisen riskisyydessä.

- Tapahtumissa tulo ei ole koskaan turvattu, sanoo Lehtinen. Moni innostunut jättääkin ideat toteuttamatta nimenomaan suurien riskien vuoksi. Lehtinen kuitenkin painottaa, että useat Rovaniemelle merkittävät tapahtumat kuten Rovaniemen Joulunavaus sekä Reindeer City Race on järjestetty yhdessä kaupungin tai muun puolijulkisten yhteisön kanssa.

- Tämä on mielestäni ainutlaatuista Rovaniemellä, toteaa Lehtinen.

Paikallisia palvellen

- Tapahtumissa on oleellista kuunnella paikallisia ihmisiä, neuvoo Lehtinen. Kansainvälistä suosiota nauttiva folklorefestivaali Jutajaiset on tuonut Rovaniemelle ihmisiä ja esiintyjiä ympäri maailmaa jo yli 20 vuoden ajan. Lehtisen mielestä Rovaniemellä on paukkuja juuri kansainvälisesti merkittävien tapahtumien tuottamiseen, mutta ei pidä sitä itseisarvona.

- Rovaniemellä on potentiaalia kasvaa niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin merkittävien tapahtumien kohteeksi, mutta näissä tapauksissa sijoitukset vaativat usein paikallisten toimijoiden välistä yhteistyötä sekä riskinjakajia, sanoo Lehtinen. Likiliikkeen kaltainen yrittäjäyhteisö luo kaupunkia elävöittäviä yhteyksiä myös tapahtumajärjestäjille.

- Menestyksen salaisuus on mielestäni tiivis yhteistyö, kertoo Lehtinen.

- Ouluun kerääntyy esimerkiksi vuosittain suuret määrät ihmisiä musiikkivideofestivaaleille sekä ilmakitarasoiton MM-kisoihin. Mielestäni on kova juttu, jos kaupunki pystyy tarjoamaan verorahoille vastinetta myös tapahtumien muodossa, sanoo Lehtinen.

Uusi kaupunkifestivaali

- Rovaniemellä kannattava tapahtuma kaipaa usein sen, että se saa noin 60 000 ihmisestä 10 % liikkeelle, sanoo Lehtinen. Lehtinen itse jännittää parhaimmillaan uusinta aluevaltaustaan RolloPoppia, joka järjestetään kesällä Rovaniemen keskuskentällä. Ajatus festivaaleista syntyi tammikuussa 2015 käydyn kahvipöytäkeskustelun pohjalta, jossa kentälle mietittiin monipuolisempaa käyttöä. Tuloksena oli kaksipäiväinen kaupunkifestivaali, joka tuo Rovaniemelle kuuluisia nimiä Suomen rock- sekä pop-musiikin piiristä. Lehtinen kuitenkin painottaa, että festivaalien on oltava aina toimiva kokonaisuus.

- Isot tapahtumat ovat toki yrittäjän kannalta aina iso riski, mutta tässä tapauksessa koin, että Rovaniemellä oli vahvaa kysyntää juuri tämänkaltaisella tapahtumalle, sanoo Lehtinen. Lehtinen on saanut myös paikallisilta ihmisiltä festivaaliajatuksesta lähinnä positiivista palautetta. Tulevaisuudessa Lehtinen haluaisi itse nähdä Rovaniemen tapahtumissa enemmän tarjontaa nuorille sekä alaikäisille.

- Tämä on tärkeä osa-alue, jossa meillä on varmasti vielä paljon ammennettavaa, summaa Lehtinen.