Älä pelkää digiä

Mirja Stålnacke, Stella Nissen-Olli, Reima Möykky ja Tuulikki Pasma ovat hyvän tahdon digilähettiläitä, joita tabletti ei pelota.

Mirja Stålnacke tykkää opettaa ihmisiä ja otti haasteen vastaan lähteä DigimpiLappi -projektin digilähettilääksi.

On maanantai-iltapäivä ja Lapin Kansan kokoushuone täyttyy älypuhelinten ja tablettien näpytyksistä, swaippauksista ja pyyhkäisyistä. Kyseessä on tehodigipäivä, jolloin DigimpiLappi -projektin digilähettiläät päivittävät tietämystään älylaitteiden käytöstä. Voisi luulla, että älylaitteilla pärjää nimensä mukaisesti maalaisjärjellä, mutta digi on helpommin sanottu kuin tehty.

- Kyllähän se hirvitti, kun näki ensimmäisen tietokoneen. Sama se oli älypuhelinten ja tablettien kanssa, kertoo Mirja Stålnacke, joka toimii Rovaniemen DigimpiLappi -lähettiläiden ryhmän vetäjänä.

Nyt deskareiden ja älylaitteiden käyttö on arkipäivää ja niitä käyttää ihan mielellään. Jopa niin mielellään, että Stålnacke ryhtyi sen sanansaattajaksi DigimpiLappi -projektiin ja toivookin, että voi tietotaidollaan auttaa muita.

- Lupaan, että tieto ei lisää tuskaa. Tykkään opettaa ihmisiä ja tämä digitaalisuus on kuitenkin tulevaisuutta

Suuressa osin se on varmasti myös jo nykypäivää ja uusi digilähettiläs Reima Möykky on samaa mieltä:

- Tämä on todella kiinnostava nykyajan aihealue. Opin mielelläni kaikkea uutta ja varsinkin tiedon eteenpäin vieminen kiinnostaa.

- Nyt jälkeenpäin on helppo nauraa, mutta ei sitä silloin tiennyt, mitä tapahtuu, jos tuosta tai tästä napista painaa, nauraa Möykky osoittaen älypuhelintaan.

Tuulikki Pasma muistuttaa myös, että ei haittaa, minkä tasoinen digikäyttäjä on tai että onko hän nähnyt tablettia aikaisemmin vai ei.

- Yleensä lähdetään aivan alkeista ja siitä, miten tabletti tai älypuhelin toimii. Koska saan projektin kautta tietoa itse, opetan niitä mielelläni myös muille, joilla intoa riittää.

Kyse voi olla verkkopankkitilille kirjautumisesta, Lapin Kansan lukemisesta verkossa tai vaikka Pohjolan Sanomien Facebookiin käyttämisestä.

- Sitä vielä itse kukin opettelee, mutta ehkä ensi viikolla kuvan lisääminen onnistuu, naurahtaa Möykky.

Pääasia on, että älylaitteiden ja verkkopalveluiden käyttöä voidaan opettaa mahdollisimman monelle halukkaalle ja selkeällä kielellä. Viestin pääpainona on opettaa DigimpiLappi -projektissa mukana olevien toimijoiden eli Lapin Kansan, Pohjolan Sanomien, Lapin Osuuspankkien, Lapin sairaalanhoitopiirin, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin, Pohjois-Suomen sosiaalisen osaamiskeskuksen ja Soneran jo olemassa olevia sähköisiä palveluja.

Projektia viedään eteenpäin yksi asia ja asiakas kerrallaan ja eläkeläisdigilähettilään Stella Nissen-Ollin alueena on Alakemijoki.

- Pyytäkää vaan meitä päiväkahveille, kyllä me tullaan, naurahtaa koko digilähettiläiden porukka.

- Olemme aivan tavallisia lappilaisia, vapaaehtoisia digilähettiläitä ja autamme mielellämme voimavarojemme mukaan.

Mirja Stålnacke, Stella Nissen-Olli, Reima Möykky ja Tuulikki Pasma ovat hyvän tahdon digilähettiläitä, joita tabletti ei pelota.

Digimpi Lappi

DigimpiLappi -projekti on eri alan toimijoiden yhteinen ponnistus digitaalisemman Lapin puolesta.

Projekti on käynnistynyt tammikuussa 2016 ja tähän mennessä on ehditty jalkautua jokaiseen Lapin kuntaan, rekrytoida yli 50 vapaaehtoista digilähettilästä ja aloittaa tablettikursseja.

DigimpiLappi nonstop-kiertueen aikana on henkilökohtaisesti opastettu käyttämään sosiaali- ja terveyspalveluita verkossa, lukemaan lehteä tabletilta ja maksamaan laskut netissä.

Digimpää Lappia ovat rakentamassa Lapin Osuuspankit, sanomalehti Lapin Kansa sekä Pohjolan Sanomat, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ja Sonera.

Digilähettiläät maksavat laskunsa netissä, lukevat lehden tabletilta ja käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita verkossa, ja he haluavat jakaa tätä osaamistaan muillekin.

Digilähettiläille on annettu lyhyt perehdytys toimijoiden sähköisistä palveluista. Opetusmateriaali on kaikkien vapaasti saatavilla ja se löytyy projektin verkkosivuilta.

Digilähettiläät muodostavat #DigimpiLappi -yhteisön ja heillä on käytössään suljettu ryhmä vertaiskeskusteluja varten.

Ympäri Lappia toimii yli 50 vapaaehtoista digilähettilästä.

Digilähettiläät eivät ole yleisiä atk-tukihenkilöitä vaan neuvovat maksutta projektissa mukana olevien toimijoiden sähköisiin palveluihin liittyvissä ongelmissa.

DigimpiLappi -projektissa edistettävät sähköiset palvelut ovat:

- Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien näköislehdet

- OP-mobiili, Pivo ja verkkoneuvottelu

- www.virtu.fi

- www.omakanta.fi

Näihin digipalveluihin liittyvissä ongelmissa voit ottaa yhteyttä digilähettilääseen, joiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.digimpilappi.com.

Ota rohkeasti yhteyttä!