Maaseudulla visioidaan isosti mutta jalat maassa

Maaseudun nykytila voi näyttää Lapista katsottuna masentavalta. Euroopasta katsoen Lappi nähdään aarreaittana. Maaseudun elämisen edellytykset ovat riippuvaisia elinkeinotoiminnan kehittymisestä.

”Me asumme luonnon oman aarreaitan keskellä. Yhdistämällä lappilaisten eri sektorin toimijoiden osaamista meillä on tietoa ja taitoa kehittää jo ennestään laadukkaat tuotteet ja palvelut maailman luokan menestystarinoiksi”, sanoo asiaa vuosia yritysrajapinnassa seurannut Johannes Vallivaara ProAgria Lapista.
”Meidän täytyy vain rytistää mielikuvamme kuihtuvasta maaseudusta ja piirtää uusi älykkäästi erikoistunut elävä mahdollisuuksien maaseutu”, haastaa Vallivaara.

Tässä esimerkkejä lappilaisesta maaseudusta tänään ja mitä se voisi olla huomenna:

Esimerkkejä lappilaisen maaseudun nykytilasta.
Esimerkkejä lappilaisen maaseudun nykytilasta.

 

Esimerkkejä lappilaisen maaseudun potentiaalista.
Esimerkkejä lappilaisen maaseudun potentiaalista.

Lappilainen maaseutuklusteri erikoistumalla euroliigaan

Yhteisen tekemisen kautta yritykset ja yhteisöt oppivat toisiltaan ja rakentavat luottamusta, joka on onnistuneen yhteistyön perusta.
”Tänä syksynä kokoamamme älykkään maaseutuklusterin tarkoituksena on olla helposti lähestyttävä osaajien verkosto, jonka yhteisvoimin lähdemme tavoittelemaan maaseudun kohottamista puulaakitasolta suoraan euroliigaan. Eurooppalaisilla rahoitusareenoilla ei pärjätä yksittäisinä organisaatioina, vaan tarvitaan laajempi lappilaisten toimijajoukko”, toteaa klusteria koordinoiva Vallivaara.

Arktista älykästä maaseutuklusteria ovat olleet suunnittelemassa ProAgria Lapin lisäksi Luonnonvarakeskus, Lapin ammattikorkeakoulu, Kemijärven kaupunki, Sodankylän kunta, Rovaniemen Kehitys, Lapin Yliopisto, Digipolis ja monet muut alueen toimijat.

Millaisiin mahdollisuuksiin yrittäjät uskovat?

 

Työpaikkoja syntyy eniten pieniin yrityksiin.

LISÄTIETOJA
Projektipäällikkö Johannes Vallivaara, johannes.vallivaara@proagria.fi

* * *

Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa Arctic Smartness Portfolio (ASP) -hankkeessa mukana on ollut Lapin liiton lisäksi LUKE, GTK, Digipolis, ProAgria, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen kehitys sekä verkostojen kautta muita alueen toimijoita.