Lapin pihkasta teollisen mittakaavan toimintaa

Repolar Pharmaceuticals Oy:n tuotantopäällikkö  Kyösti Vanha tarkkailee kuusenpihkan tuotekehityslinjastoa.
Repolar Pharmaceuticals Oy:n tuotantopäällikkö Kyösti Vanha tarkkailee kuusenpihkan tuotekehityslinjastoa.

Biotaloutta povataan talouden seuraavaksi aalloksi. Lapista löytyy niin luonnonvaroja kuin osaamista biotalouden saralla.

Haavanhoitoon tarkoitettu suomalainen pihkasalvavoide läpäisi vastikään tiukan seulan ja sai täyden lääkekorvaavuuden Iso-Britanniassa.Suomen lisäksi pihkasalvaa myydään esimerkiksi Itävallassa, Saksassa, Ruotsissa, Australiassa ja Kreikassa.
”Suomessa on vain viisi miljoonaa asukasta, joten markkinat täällä ovat rajalliset. Kasvu täytyy hakea ulkomailta”, sanoo Repolar Oy:n tuotantopäällikkö Kyösti Vanha Kolarista ja korostaa hyvien yhteistyökumppaneiden löytämisen tärkeyttä kansainvälisille kentille mentäessä.


PERHEYRITYS REPOLARISSA tutkimus- ja tuotekehitystyötä pihkavalmisteista on tehty jo kymmenen vuotta. Aikaa ja rahaa vievä tutkimusnäyttö on tärkeä myyntivaltti, samoin kuin Lapin puhdas luonto. 
”Suomalaiset ovat käyttäneet pihkasta valmistettua salvaa muun muassa kroonisten haavojen ja palovammojen hoitoon ihmisillä ja eläimillä jo satoja vuosia. Nyt tehosta on myös tutkimusnäyttöä ja markkinat ovat selvästi valmiita lappilaisen metsäkuusen pihkalle”, iloitsee tuotantopäällikkö Vanha uusien kansainvälisten markkinoiden avautumisesta.

 

* * *

Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa Arctic Smartness Portfolio (ASP) -hankkeessa mukana on ollut Lapin liiton lisäksi LUKE, GTK, Digipolis, ProAgria, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen kehitys sekä verkostojen kautta muita alueen toimijoita.