Kauppakamarin ennakkoperintäkoulutuksessa esillä verotusmenettelyn muutokset

Ensi vuonna voimaan tulevat muun muassa yrittäjävähennys ja metsälahjavähennys, lisäksi perintö- ja lahjaverotus kevenee. Muutoksia tulee myös ennakkoperintään.

Verotuksessa tapahtuu. Muutoksia on tulossa muutoksenhaku- ja oikaisuaikoihin sekä oma-aloitteisten verojen veronkorotuksiin. Uusi kirjanpitolaki tulee pakollisena sovellettavaksi 31.12.2016 päättyviltä tilikausilta ja kaikkia kirjanpitovelvollisia koskevia muutoksia sisältyy niin arvostus-, jaksotus- kuin menetelmäkysymyksiin.

Mikro- ja pienyritysten huojennukset ja niihin liittyvät käytännön seuraukset verotuksessa ja muussa tiedonannossa ovat moninaiset. Kirjanpitolautakunta on ohjeistanut käytäntöön soveltamista sekä lausunnoin että yleisohjein. Verolakien tulkinta päivittyy myös oikeuskäytännön myötä.

Verojärjestelmän uudistamista jatkettava

Uusi yrittäjävähennys tähtää pienyrittäjien tukemiseen. Edellinen hallitus alensi yhteisöveroa ja nyt voimaan tuleva yrittäjävähennys keventää nimenomaan yksityisten elinkeinonharjoittajien ja henkilöyhtiöiden osakkaiden verotusta.

- Ensi vuodesta lähtien pienet yritykset saavat tehdä ylimääräisen vähennyksen, joka on viisi prosenttia verotettavasta tulosta. Jatkossa yritystulo on siten 95 prosenttisesti veronalaista. Muutos voi joissain tilanteissa lisätä kiinnostusta toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana palkkatyön sijaan, sanoo Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell.

Kemellin mukaan verojärjestelmän uudistamista on jatkettava. Suomalaisten verotaakka on kasvanut niin suureksi, että sillä on kielteisiä vaikutuksia talouskasvuun.

- Päätökset investoinneista ja toimintojen sijoittamisesta tehdään pitkällä aikajänteellä. Ennakoitavuus on kilpailukyvyn edellytyksiä niin verotuksessa kuin muissakin yritysten toimintaympäristöön vaikuttavissa tekijöissä, toteaa varatoimitusjohtaja Taija Jurmu Lapin kauppakamarista.

- Verotusta on jatkossa kehitettävä kokonaisuutena, ei yksittäisinä palasina. Hallitusohjelma antaa tähän hyvät mahdollisuudet, jatkaa Kemell.

Muutoksia myös ennakkoperinnässä

Vuosi 2017 tuo tullessaan muutoksia myös ennakkoperintään. Normaalien numerovakioiden ja muiden rutiinimuutosten lisäksi vuoden alusta tarkoituksena on soveltaa uutta lakia oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä. Verotilipalvelun tilalle on tulossa OmaVero-palvelu ja samalla oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja viivästysseuraamukset muuttuvat. Lakimuutos vaikuttaa muun ohessa verotuksen muutoksenhakuaikoihin.

Lapin kauppakamari järjestää Ennakkoperintä -koulutuksen Rovaniemellä 19.12 ja Torniossa 20.12. Asiantuntijana on verotuksen oikaisulautakunnan puheenjohtaja Tomi Peltomäki Verohallinnosta.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset www.lapland.chamber.fi

Ennakkoperintä -koulutustilaisuudet Lapissa

  • Rovaniemellä 19.12. ja Torniossa 20.12.2016.
  • Koulututustilaisuudessa käydään läpi ennakkoperinnässä huomioon otettavat lakimuutokset, Verohallinnon päätökset, ohjeistukset ja oikeuskäytäntö.