Hallitusjäsenten koulutus kannattaa

Cxense Display

Omistajien, sijoittajien ja rahoittajien edun mukaista on, että yrityksissä on osaava hallitus ja sitä luotsaa roolinsa tunteva ja sen omakseen oikein ottava puheenjohtaja. Osaamispääomaa voi kasvattaa HHJ-kursseilla.

- Hallituksen tärkein tehtävä on ohjata yritys menestykseen, kertoo Lapin kauppakamarin varatoimitusjohtaja Taija Jurmu.

Yritysten toimintaympäristö on jatkuvassa muutostilassa. Teknologiakehitys haastaa toimialoista riippumatta ja kysyy yrityksiltä erityisesti uudistumiskykyä. Mikä rooli yritysten hallituksilla on?

- Hallituksen tärkein tehtävä on ohjata yritys menestykseen ja siksi hallitustyöskentelyyn kannattaa panostaa. Hyvä hallitus tietää tehtävänsä ja vastuunsa, eikä astu toimitusjohtajan operatiiviselle tontille, kertoo varatoimitusjohtaja Taija Jurmu Lapin kauppakamarista.

Kauppakamarien järjestämästä Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kurssista on reilun kymmenen vuoden aikana muodostunut kuin kansallinen ilmiö. Kurssin suorittaneita ympäri maan on jo yli 6000. Mistä tässä on kysymys?

- On ymmärretty, että hallituksen oikeaan kokoonpanoon ja toimintaan panostamalla saadaan lisäarvoa. Yrityksen eri vaiheissa hallituksen osaamisen tulisi vastata edessä olevia haasteita, sanoo Jurmu.

- Kasvu, kansainvälistyminen, uudistuminen, tuotteiden kaupallistaminen, markkina-alueiden laajentaminen, digitalisaatio, sukupolvenvaihdokset, omistajamuutokset, markkinahäiriöt ja vastaavat murrosvaiheet testaavat hallituksen toimintakykyä, jatkaa Jurmu.

Lapin kauppakamari on järjestänyt HHJ-kurssia vuodesta 2009 ja seuraava on ohjelmassa marras-joulukuussa. Jurmun mukaan neljä puolen päivän osuutta ja ryhmätyö edistävät paitsi verkostoitumista myös lappilaisten yritysten kasvun edellytyksiä. Osaamista voi syventää osallistumalla HHJ-tutkintoon tai HHJ-puheenjohtajakurssille.

Puheenjohtajakurssilta eväät parempaan johtamiseen

HHJ-puheenjohtajakurssilla syvennetään hyvän hallitustyöskentelyn oppeja erityisesti johtamisen ja ryhmädynamiikan näkökulmista.

Hallitusammattilainen Antero Virtanen Hallituspartnerit ry:stä on ollut kehittämässä HHJ-kurssikonsepteja jo alusta lähtien.

- Puheenjohtajalla on todella merkittävä rooli johtaessaan hallituksessa yrityksen strategia-, talous- ja johtamiskeskustelua. Puheenjohtajakurssilla paneudutaan tähän rooliin suhteessa muihin hallituksen jäseniin ja toimitusjohtajaan nähden, kertoo Virtanen.

- Yritysten puheenjohtaja-toimitusjohtajapareille kurssi antaa hyvät eväät pohtia ja kehittää niin koko hallituksen kuin omaa toimintaansa, jatkaa Virtanen.

HHJ-kurssit Rovaniemellä

Lapin kauppakamari järjestää HHJ-puheenjohtajakurssin 19.-20. lokakuuta sekä HHJ-kurssin 3. marraskuuta alkaen.

Lue lisää ja ilmoittaudu osoitteessa www.hhj.fi