Terosta, Joresta ja Mikosta Rovaniemen kolme hiihtosoturia

Rovaniemen Intersport vahvisti ammattilaiskaartiaan tuomalla kolme raudankovaa hiihdon ammattilaista laduilta liikkeeseen.

Hiihdon ammattikonkarit Jore, Mikko ja Tero auttavat Intersportin asiakkaita suksivalinnoissa ja antavat mielellään myös vinkkejä hiihtotekniikkaan ja välineiden huoltoon.

Ylivieskalainen konkarihiihtäjä Tero Similä, viime keväänä ammattiuransa lopettanut Mikko Koutaniemi ja rovaniemeläisten luottosuksiasiantuntija Jore Hietanen ovat ottaneet haltuun Rovaniemen Intersportin takavasemman – liikkeen hiihtovälineiden ja suksihuollon osaston.

Vaikka hiihtokauteen on vielä matkaa, käyvät välinetilaukset kuumana ja siksi kolmikko on jo täydessä vauhdissa. Intersportin yrittäjät Mikko ja Marja Koivukangas tietävät tämän ja halusivat varmistaa, että suksiosastolla on tänä talvena maailmanluokan ammattitaitoa. Henkilökuntaan tunnetusti panostava duo tietää, että asiakkaille voisi varmasti kuka tahansa myydä suksia, mutta asiakkaan näkökulmasta on parempi, että jokainen saa paitsi oikeanlaiset sukset ja monot, myös tarvittavia vinkkejä hiihtämisestä, tekniikoista, välineistä ja huollosta.

Tero, Jore ja Mikko eivät siis päätyneet Intersportiin vahingossa.

- Monien eri työtarjousten ohella Intersportin yrittäjä Mikko soitti ja kysyi kiinnostaisiko työt hiihtovälineiden huoltopuolella. Huollosta ei ole vielä otettu kaikkea irti ja mulla on aina ollut palo suksien huoltoon, joten päätimme yhdessä satsata tähän. Liian usein näkee, että porukka hiihtää laduilla huonoilla välineillä ja nekin on yleensä kurjasti huollettuja. Ei ihme, ettei luista eikä hiihtäminen maistu, sanoo Mikko Koutaniemi.

Viime keväänä kilpahiihdon lopettaneella Mikko Koutaniemellä riittää paloa suksien huoltoon ja hän haluaa jakaa tietämystään myös asiakkaille.

- Se on totta, että hiihtäminen kärsii, jos suksiin ei satsata edes jonkin verran. On tullut hiihdettyä monenlaisilla suksilla ja hiihtokokemuksesta saa oikeasti paljon paremman valitsemalla hiihtotyylille oikeat välineet, kommentoi kymmeniä tuhansia kilometrejä ikänsä aikana hiihtänyt Tero.

- Joku saattaa myös hiihtää todella paljon, mutta ei ole välttämättä raaskinut ostaa parempia suksia ja välillä miettii ladulla, että onpa tämä hiihtäminen aika ajoin nihkeää, lisää 20 vuotta suksihommien parissa työskennellyt Jore.

Satasella ja kahdella sadalla on jo iso ero välineissä.

- Monelle suksi ei kuitenkaan ole yhden vuoden ostos. Hyvällä suksella hiihtää helposti yli viisi ellei kymmenen vuotta, muistuttaa Tero.

Konkarihiihtäjä Tero Similä katsoo mielenkiinnolla hiihtämistä eri näkövinkkelistä asiakastyössään Rovaniemen Intersportin liikkeessä.

- Suksen hinta kirpaisee aina hetken, mutta kun välineet ovat hyvälaatuiset ja suksilla on hiihdetty, ei hinta enää kaduta. Ne ovat sen arvoiset, lisää Mikko.

- Helpolla matikalla osaa laskea, että jos ostat paremmat, mutta kalliimmat sukset, joilla tekee myös oikeasti mieli hiihtää eivätkä ne jää pölyttymään komeroon markettisuksien tavoin, tulee suksien hinta loppujen lopulta halvemmaksi, kun otat huomioon, kuinka paljon niillä on hiihdetty verrattuna muutamakertakäyttöisiin perussuksiin.

Paremman kokeilua

Suomessa hiihto aloitetaan hyvin usein väärällä tavalla. Samalla Mikon mielestä latistetaan into koko lajiin.

- Käytetään isoveljen tai äidin suksia koululaduilla ja siellä on aina se yksi tyyppi, jolla on kunnon hiihtovälineet ja pikkupentuna sitä miettii, miten se osaa vetää noin hyvin. Intohan siinä hiipuu sen siliän tien eikä niihin suksiin kosketa enää kuin joskus 10 vuotta myöhemmin.

- Kaikista vanhimmille kavereilleni on juuri jäänyt hirveitä traumoja hiihdosta ala-asteelta tai armeijasta ja niille on vasta nyt alkanut innostus hiihtourheiluun päälle kolmekymppisinä.

- Näissä tapauksissa olen aina tehnyt niin, että järjestän heille testivälineet ja kaikille kelle olen laittanut kunnon välineet jalkaan, ovat kiinnostuneet hiihdosta. Siitä lähtikin idea, että miksei me anneta mahdollisuus tähän myös meidän asiakkaille.

Hiihtokonkarikolmikolla on missiona saada paikalliset tutustumaan ja kokeilemaan parempilaatuisia ja omalle hiihtotyylille oikeita tuotteita. Mikko, Jore ja Tero tulevat jossain vaiheessa myös vierailemaan paikallisilla laduilla, jossa ihmiset saavat konkreettisesti kokea eron hyvälaatuisen suksen ja hyvin voidellun välineen toimivuuden verrattuna huonompaan. Ehkä into takaisin hiihdon pariin palaa samaa vauhtia.

Jore Hietanen on monen lappilaisen luottosuksimies. Miehellä on alalta yli 20 vuoden kokemus.

- Rovaniemi jos mikä on hiihtokaupunki, mutta täälläkin on ihmisiä, joille on jäänyt hiihtokammo. Haluan osaltani auttaa tässä oikeilla välinevalinnoilla. Kun ihminen tulee liikkeeseen, sitä helposti säikähtää valikoiman paljoutta ja eri vaihtoehtoja, mutta jos sinulla on hyvä ja ammattitaitoinen myyjä, on helppo kartoittaa, minkälaista välinettä tarvitaan, kertoo Jore.

- Parasta on, kun ihmiset toteavat, että ei tämä niin vaikeaa ollutkaan.

Mikko kommentoi myös, että Jore on pystynyt luomaan hyviä asiakassuhteita ammattitaidollaan. Asiakkaat myös luottavat Joren neuvoihin.

- Helppohan sua on lähestyä, nauraa Mikko.

- Eiköhän nämä ammattihiihtäjätkin tiedä asian tai kaksi suksivälineistä ja -huollosta. Löytyy niiltä läppääkin, heittää Jore takaisin.

- Enhän mie näitten miesten kanssa lähtisi hiihtoladulle kilpailemaan, mutta voin mie niitten kanssa myydä kilpaa suksia.

Työn lomassa osataan myös pitää hauskaa ja kolmikko haluaa tuoda sen myös laduille – hiihtoa ei pidä ottaa liian vakavasti.

Meininki on samanlaista asiakaskohtaamisissa. Ei liian vakavaa, mutta tietoa ja halu jakaa sitä löytyy.

- Kun hiihtäminen on ollut osa elämää aina pienestä pennusta lähtien ja jossain vaiheessa siitä on tullut ammatti, haluaa niitä vuosien saatossa kertyneitä kokemuksia jakaa muille, kertoo Tero.

- On mielenkiintoista nähdä hiihtäminen eri näkövinkkelistä kaupan lattialla ja samalla rikkoa mahdollisia ennakkomielikuvia, joita joillain voi lajista olla. Suksien huoltoon liittyy eritoten ennakkoluuloja, mutta tekniikka kehittyy niin nopeaa vauhtia, että esim. skinisuksilla voiteluhuolet voi unohtaa melkein kokonaan. Suksen pitokarva pitää ja se on aina valmis. Skineillä minäkin hiihtelen jos säätilat vaihtelevat rajusti eikä joka päivä jaksa voidella suksia säähän sopivaksi.

Kolmikko tuumaa, ettei suksihuolto ole rakettitiedettä, kun sitä isoissakin kisoissa yritetään vielä tuunata, mutta ei kaikilla ole intoa siihen.

- Haluamme tulla lähelle asiakasta ja tehdä huollosta mahdollisimman helppoa, kertoo Mikko.

- Meillä on täyden palvelun hoito. Jos ei halua perehtyä välineisiin, voiteisiin tai huoltoon sen syvemmin, me hoidamme loput. Sun ei tarvitse muuta kuin hiihtää.