Jääbugi Rovaniemen pääkallokelien pelastukseksi

Liukkaat kelit ovat tulleet jäädäkseen ja liikkumiseen pitää saada lisää pitoa. Rovaniemen Intersport on valmiina haasteeseen.

Liukkailla keleillä liikkuminen on Intersportin Sampo Laukkasen ja Ville Miettusen mielestä varustekysymys. Säitä ei voi muuttaa, mutta varustusta voi.

On taas se aika vuodesta. Aamulla lämpömittari näyttää miinusta ja liukkaat kelit ovat tulleet jäädäkseen. Talveen pitäisi varustautua ja vaikka autoihin olisikin vaihdettu nastarenkaat, saa kaduilla kävellä jarrut päällä. Tämä on tuttu näky Intersportin jalkineosaston Sampo Laukkaselle.

- Ihmiset kävelevät varuillaan ja osa välttää kävelemistä kokonaan liukkaiden kelien sattuessa. Ymmärtäähän sen. Ei sitä kukaan halua lentää turvalleen ja loukata itseään.

Maassa, jossa talvisin tilastoidaan reilut 20 000 liukastumistapaturmaa kuukaudessa, luulisi kansalaisten pukeutumisen käsikirjassa lukevan: 0 astetta kylmemmillä ilmoilla nastakengät ovat pakollinen osa vaatetusta.

Kyseessä ei siis ole harhaluulo. Pelkästään tilastojen valossa liukastumisia tapahtuu, puhumattakaan läheltä piti tilanteista.

- Onneksi tämä on kuitenkin vain varustekysymys. Samalla tavalla kuin autoihin vaihdetaan nastarenkaat, pitäisi jalkojen alle laittaa pitoa, painottaa Sampo.

Kuten renkaissa, nastakengissä on monenlaisia vaihtoehtoja.

- Kaupunkikävelijän kannattaa luottaa älykkääseen jääbugiin. Kyseessä on Icebug merkkinen aktiivinastakenkä, jonka pohja on ylivoimaisesti paras kaupunkikäyttöön. Älykäs nastakenkä antaa pitoa jäisille keleille, mutta kovalla asfalttipinnalla nasta painuu sisään eikä ole liukas esimerkiksi kaupan sisälattioilla.

- Samalla tavalla kuin autoihin vaihdetaan nastarenkaat, pitäisi jalkojen alle laittaa pitoa, kertoo Intersportin jalkineosaston Sampo Laukkanen.

Icebugin kengät on varustettu kunnon vuorella ja kosteudelta suojaavalla kalvolla, mikä takaa, että kenkä pitää hyvin lämpöä. Valikoimassa on myös Goretex versioita, mutta puuterilumisilla pakkasilmoilla se ei ole välttämätön.

Suunnistuskengistä kehitetty nastateknologia on yksi Icebugin vetonaula, mutta kärsii niitä katsoakin.

- Nastakengillä on ehkä pieni maine kömpelönnäköisinä talvikenkinä, mutta Icebug on tietoisesti luonut laajan skaalan vaihtoehtoja. Valikoimassa on monenvärisiä ja materiaalisia nastakenkiä sekä turvaluokiteltuja työkenkiä, kertoo Sampo.

- Vaikka turvallisuus edellä mennään, pitäähän kengän myös näyttää hyvältä.

Nopean näköinen kenkä

Icebug on panostanut kävelykenkien ohella juoksukenkiin. Sampon mukaan yllättävän monet lopettavat juoksemisen melkein kokonaan talvisesongin ajaksi, sillä talvella pitää kävelyn lisäksi juosta niin sanotusti jarrut päällä.

- Kun oikeanlaista jalkinevarustusta ei ole löydetty ja rasitusvammoja syntyy normaaleilla lenkkareilla juostessa, en yhtään ihmettele, että juoksu jää vähemmälle.

- Icebugin kengillä voit huoletta juosta normaalisti. Kenkä antaa hyvää pitoa talvijuoksuun ja kun kenkä on suunniteltu talvea varten, se myös kantaa. Sillä on oma materiaalinsa, joka kestää kylmyyttä, kosteutta ja tiesuolaa paremmin kuin kesälenkkari, pidosta puhumattakaan. Nastallinen talvijuoksukenkä kestää vuosia ja samalla kesäkenkä kestää paremmin, kun sillä ei juosta kengälle epäluonnollisessa ja kuluttavassa ympäristössä.

Icebugin nastakengät kelpaavat myös rovaniemeläiselle, maailmalla mainetta kasvattaneelle vuorijuoksukilpailija Ville Miettuselle.

- Käytän nastakenkiä joka talvi. Kävellessä ja juostessa askel pitää, voit ehkäistä polvien ja nilkkojen vammariskiä, ja kun viikon aikana sää vaihtelee rajusti, voi nastakengillä askeltaa luontevasti.

Vuorijuoksukilpailija Ville Miettunen käyttää nastakenkiä ehkäistäkseen polvien ja nilkkojen vammariskiä.

- Ammattijuoksijana olen todennut myös sen, että nastakengät ehkäisevät väärän juoksutavan syntymistä. Jos juokset viisi kuukautta normaaleilla lenkkareilla liukkailla keleillä, muuttuu juoksutapasi aivan varmasti.

Icebugilla on monipuolisia ja monikuosisia lyhytvartisia juoksukenkiä, mutta Ville käyttää usein myös Salomonin yhdeksännastaisia versioita.

- Pohjassa perusperiaate on sama, mutta nastat ovat kiinteitä. Kenkä on tarkoitettu jäisille juoksukeleille, jolloin nasta uppoaa askeleen mukana. Se on varsin nopean näköinen kenkä, joten sitä katsomalla tietää, että se on tarkoitettu juoksuun.

Etenipä juosten tai kävellen, Sampon ja Villen mielestä tärkeintä on se, että uskaltaa liikkua talvellakin.

- Rovaniemi on kaunis kaupunki. Täällä on mukava kävellä joen vartta tai mennä Ounasvaaralle talvipatikoimaan. Mutta tosiasiahan on, että Rovaniemi on talvikaupunki ja talvella on jäätä. Säät ei muutu, mutta varustusta voi muuttaa. Nastakengillä pystyt estämään talven vaaratilanteita ja nauttimaan kaupungin kauneudesta, kertoo Sampo, joka pääsee työmatkallaan ihailemaan Arktikumin jokimaisemaa.

- Monet ostavat nastakengät jo ennen kuin ovat kaatuneet, mutta vielä on monia, jotka hankkivat kengät vasta kaaduttuaan tai tuttavan kaaduttua, lisää Ville.

- Meitä on monen tyyppistä kulkijaa ja kävelijää, mutta olisihan se hyvä jos kaikki pysyttäisiin talvella pystyssä. Nää jääbugit on ihan nasta juttu ja pääkallokelien pelastus, hymyilee Sampo.